Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin ott szólalt fel, ahol magyar köztársasági elnök évtizedek óta nem

2023. szeptember 21., csütörtök 08:34

Magyarország támogat, és kész részt venni bármely békekezdeményezésben, ami megteremti egy tartós tűzszünet lehetőségét Ukrajnában, és utat nyit egy fenntartható és igazságos béke felé – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szerdán New Yorkban.

Az államfő az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt elmondott felszólalásában megerősítette: Magyarország üdvözli az ukrajnai békekezdeményezést és nyitott arra, hogy csatlakozzon a folyamathoz.

Hangsúlyozta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök személyes jelenléte a tanácskozáson jelzés, hogy eljött az idő arra, hogy komolyan napirendre kerüljön a béke kérdése.

Novák Katalin – akinek az ENSZ-közgyűlésben elmondott beszédéről itt írtunk – expozéjában egyúttal szót emelt az Ukrajnában élő magyar közösség mellett és kijelentette, számít arra, hogy az ukrán elnök lépéseket tesz, valamint elősegíti az ukrajnai magyarok nemzetiségi jogainak helyreállítását, ahogy erre kijevi találkozójukkor és New Yorkban is ígéretet tett.

Novák Katalin azt is hangsúlyozta, hogy az Ukrajnában zajló háború Magyarország számára szomszédos országként közvetlen fenyegetést jelent, ráadásul magyarok is életüket vesztik a harctéren. A háború közvetlen fenyegetést jelent Európa biztonsági struktúrájára is – tette hozzá az államfő.

Novák Katalin emellett együttműködést sürgetett az ukrajnai béke és biztonság ösztönzésében. Ahogy fogalmazott, ebben szervezetekre, erős országokra és személyiségekre is szükség van, akik képesek a harcban álló feleket béketárgyalásokra szólítani.

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy az ENSZ és az ENSZ Biztonsági Tanácsa fontos cselekvők ebben a folyamatban. Az erős országok között példaként említette az Egyesült Államokat, Kínát és Törökországot, amelyek képesek letenni egy lehetséges megoldást az asztalra, képesek, vagy készek a párbeszédre mindkét féllel, valamint befolyást tudnak gyakorolni a folyamat továbblendítése érdekében.

Novák Katalin a békét előmozdítani képes személyiségként jelölte meg Ferenc pápát is.

A történelmünk annyi példát adott arra, hogy emberek kis csoportja, vagy akár egyetlen személy is meg tudta fordítani a történelem menetét

– fogalmazott Novák Katalin, aki magyar köztársasági elnökként évtizedek óta először mondott beszédet az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Novák Katalinnal augusztus végén az Index is interjút készített, amely ide kattintva érhető el.

Rovatok