Index Vakbarát Hírportál

Barcelonában járt Lázár János helyettese

2023. szeptember 23., szombat 16:10

A közlekedés és a mobilitás alapvető szerepéről, ezek társadalmi és területi kohézióban betöltött szerepéről, illetve a dekarbonizáció és digitalizáció előnyeiről folytatott eszmecserét Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese a közlekedési miniszterek szeptember 22-i informális találkozóján Barcelonában.

A tárca közleményéből kiderült, hogy az ülést a spanyol elnökség részéről Raquel Sánchez Jiménez megbízott közlekedési miniszter elnökölte. Az Európai Bizottságot Adina Valean biztos képviselte.

Az informális találkozón arra jutottak, közös uniós célkitűzés az, hogy elérhetőbb és hatékonyabb közlekedés és mobilitás felé haladjanak az Európai Unió tagállamai. A miniszterek a főbb megállapításokat egy nyilatkozatban is rögzítették, amelyben a társadalmi és területi kohézió fokozása érdekében felkérik a bizottságot egy új uniós mobilitási stratégia kidolgozására.

A magyar soros elnökség előkészítésének részeként Csepreghy Nándor miniszterhelyettes konstruktív egyeztetést folytatott, Raquel Sánchez Jiménez spanyol, Volker Wissing német, Marius Skuodis litván, Alenka Bratuąek szlovén miniszterekkel, Anna Mihneva-Natova bolgár miniszterhelyettessel, Josip Bilaver horvát, Herbert Kasser osztrák, Constantin-Gabriel Bunduc román államtitkárral és Peter Javorcik főigazgatóval is.

Rovatok