Index Vakbarát Hírportál

A digitális állampolgárságról szóló javaslatot tárgyalja a parlament

2023. november 23., csütörtök 07:55

A nemzeti digitális állampolgárság program megvalósítását célzó törvényjavaslatot tárgyalja csütörtöki ülésén az Országgyűlés.

A napirend szerint az ülés 9 órakor a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslat általános vitájával kezdődik.

Az előterjesztésben az áll, hogy 2024 végétől Magyarországon az igazolvány, az ügyintézés és az aláírás is mobilra költözik, ezért mobilalkalmazást hoznak létre, amely minden magyar állampolgár számára elérhető lesz. 

Együttes általános vita lesz a nemzeti adatvagyon hasznosításának rendszeréről és az egyes szolgáltatásokról, továbbá az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló törvényjavaslatokról.

Az adatvagyonnal kapcsolatos javaslat elsődleges célja, hogy biztosítsa az uniós adatkormányzási rendelet magyarországi alkalmazhatóságát.

A jelenlegi széttagolt szabályozás helyett egységes keretben szabályozza az adatok további felhasználásának elősegítése érdekében a nemzeti adatvagyon meglévő újrahasznosítási szabályait.

Uniós jogharmonizáció a célja az internetes közvetítő szolgáltatásokról szóló előterjesztésnek.

A vonatkozó uniós rendelet megalkotását az Európai Bizottság azzal a céllal kezdeményezte, hogy a jogszabály biztosítsa a belső piacon az innovatív digitális szolgáltatásnyújtás lehető legjobb feltételeit, hozzájáruljon az online biztonsághoz és az alapvető jogok védelméhez, valamint megbízható és tartós irányítási struktúrát hozzon létre a közvetítő szolgáltatók hatékony felügyeletére.

Az egyes agrártárgyú törvények módosítását kezdeményező javaslat több mint két tucat jogszabályon változtatna.

Rovatok