Index Vakbarát Hírportál

Donáth Anna: Nem lesz többször közös lista Gyurcsány Ferenccel

2023. november 27., hétfő 06:06

A Momentum EP-képviselője elmondása szerint már tavaly is csak befogott orral tudott egy listán szerepelni a Demokratikus Koalíció elnökével, de erre többet nem vállalkozna.

A választói akarat kényszerítette ki 2022-ben, hogy közös listán induljanak az ellenzéki pártok, mert azt hitték, így érhető el a kormányváltás, de ez tévedés volt Donáth Anna szerint. A Momentum EP-képviselője a Szabad Európának adott interjújában azt mondta, ők levonták a konzekvenciákat az eredményből, és arra jutottak, hogy előbb az ellenzéket kell megújítani ahhoz, hogy le lehessen győzni a Fideszt a választáson. 

Donáth korábban egy publicisztikájában arról írt, hogy a kormányváltás legnagyobb akadályának Gyurcsány Ferencet és a Demokratikus Koalíciót tartja, mert szerinte a hazugság kultúráját képviselik az ellenzéken belül. A momentumos politikus a mostani interjújában úgy nyilatkozott a DK elnökéről, hogy

tavaly áprilisban is csak „befogott orral” szerepelt egy listán GYURCSÁNNYAL, de a jövőben biztosan nem indul vele közösen. 

Elmondása szerint a Momentum most olyan szövetség megépítésén dolgozik, amelyhez csatlakozni tudnak azok a pártok, politikusok és civil szervezetek is, amelyek szeretnének egy DK-mentes ellenzéket. 

Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy az önkormányzati választáson is külön kívánnak-e indulni, Donáth úgy felelt, hogy az országos és a helyi politika elkülönül egymástól. Példaként említette Szombathelyt, ahol szerinte a helyi DK-s alpolgármester nagyon jó munkát végez, ezért támogatja őt a Momentum, függetlenül attól, hogy milyen párt tagja. 

Aki kíváncsi a teljes beszélgetésre, itt visszanézheti:

Rovatok