Index Vakbarát Hírportál

Csaknem 200 millió forintot csalt ki gyanútlan áldozataiból egy bűnszervezet

2023. november 28., kedd 10:34

Egy szervezetten működő, magukat banki alkalmazottaknak kiadó csoport tagjaival vették fel a harcot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a Mátrix Projekt keretében: már 17 gyanúsítottja van az ügynek, amelyben csaknem 200 millió forintot csaltak ki a gyanútlan áldozatoktól.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett, valamint pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

A szervezetten működő csoport tagjai banki ügyintézőknek adták ki magukat, hogy hozzáférjenek a számlatulajdonosok pénzéhez, és azt mondták az „ügyfeleknek”, hogy gyanús tranzakciót észleltek a számlájukon – közölte a rendőrség.

Ezután rávették őket arra, hogy töltsék le és telepítsék az AnyDesk szoftvert, amely lehetővé teszi számítógépük és így bankszámlájuk távoli elérését.

Ezt követően az elkövetők már hozzáfértek áldozataik adataihoz, és átvették számlájuk felett az irányítást: a gyanúsítottak alkalmanként több millió, egyes esetekben több tíz millió forintot vagy devizát utaltak át hozzájuk köthető bankszámlákra. 

Az átutalás után ATM-ekből szinte azonnal leemelték a pénzt, még mielőtt a tulajdonosok rájöttek volna a csalásra, és letiltották volna a tranzakciót.

Volt, aki a saját bankszámláját is felajánlotta némi részesedésért

A nyomozás adatai szerint minden elkövetőnek megvolt a maga szerepe a bűncselekményekben: a pénzintézetek nevében telefonálóknak, valamint a társaiknak, akik beszerveztek olyanokat, akik némi részesedés ellenében rendelkezésükre bocsátották a bankszámlájukat, amelyekre átutalhatták a kicsalt pénzt, és akik még arra is hajlandóak voltak, hogy a pénzt felvegyék és átadják nekik.

A nyomozók már 17 elkövetőt hallgattak ki a 2023 áprilisában elrendelt ügyben, közülük négyen, két ukrán és két magyar állampolgárságú férfi letartóztatásban, hárman bűnügyi felügyelet alatt állnak, tízen pedig szabadlábon védekezhetnek.

A büntetőeljárásban jelenleg 13 károsult magánszemély és gazdasági társaság szerepel sértettként, 

a bűnbanda által kicsalt pénz eddig ismert összege pedig meghaladja a 200 millió forintot. Az eljárás további részében várhatóan a gyanúsítottak és a sértettek száma és azzal együtt a kicsalt pénz összege is gyarapodni fog.

A nyomozók a gyanúsítottaktól két nagy értékű személygépkocsit és több millió forintot foglaltak le a vagyonvisszaszerzés keretében, valamint 64 millió forint átutalását sikerült banki tranzakcióval megakadályozniuk.

Rovatok