Index Vakbarát Hírportál

Megtörtént az eskütétel, új képviselője van a Fidesznek

2023. december 11., hétfő 14:57

Az Országgyűlés hétfői ülésén letette esküjét Hornung Ágnes, a Fidesz frakciójának új képviselője. A politikus Turi-Kovács Béla halála után kapott mandátumot.

A 2022-es parlamenti választáson a Fidesz és a KDNP közös listájának 14. helyén mandátumot szerző Turi-Kovács Béla, aki az Országgyűlés korelnöke volt, november 3-án elhunyt.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek a pártlista 74. helyén szereplő Hornung Ágnest jelentették be a megüresedett mandátum betöltésére.

Hornung Ágnes a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. A kormány honlapján elérhető életrajza szerint 2003-ban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi és Államtudomány Karán végzett jogászként, majd 2010-ben a Budapesti Corvinus Egyetemen jogász-közgazdász diplomát szerzett. Emellett okleveles adótanácsadó szakképesítéssel is rendelkezik.

Hornung Ágnes a Külügyminisztériumban töltött gyakornoki ideje után 2004 és 2011 között a Pricewaterhouse Coopers Kft.-nél dolgozott adóügyi területen. 2012-től Magyarország Állandó EU-képviseletének adóügyi attaséja, majd 2013 és 2015 között ugyanott pénzügyi tanácsos, gazdasági és pénzügyi (ECOFIN) csoportvezető volt. 2015 és 2018 között a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkári posztját töltötte be. 2019-től az MKB Bank Felügyelőbizottságának elnöke. 2022 májusában Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárává nevezte ki.

Ösztöndíjas külföldi tanulmányai és nemzetközi munkái során felsőfokú angol és spanyol nyelvtudást szerzett, emellett alapszintű francia és a német nyelvtudással rendelkezik.

(Borítókép: Hornung Ágnes 2023. december 11-én. Fotó:  Bruzák Noémi  / MTI)

Rovatok