Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor gazdaságpolitikai döntésének következménye már a gyakorlatban is látszik

2023. december 18., hétfő 13:23

Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban változtatások mellett döntött a gazdaságpolitika irányításában. A Költségvetési Munkacsoport hétfőn tartotta alakuló ülését.

A Pénzügyminisztérium hétfői közleményében bejelentette:

Megtartotta alakuló ülését a Költségvetési Munkacsoport a pénzügyminiszter vezetésével. Az új kormányzati döntéshozó fórum feladata a költségvetés egyensúlyának szigorú védelme, amelynek eredményeként a kormány tovább csökkentheti a költségvetési hiányt és az államadósságot. Az alakuló ülésen 54 előterjesztést vizsgált a munkacsoport, amelyből 48-at jóváhagyott, a többit vétóval vagy ellenvéleménnyel látta el.

A közleményben leszögezték, hogy „a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére is csökkentette a hiány és az adósság mértékét, és a következő években is folytatja ezt a munkát. A kormány a költségvetési fegyelem erősítése érdekében alakította át a döntéshozó fórumok rendszerét, a Költségvetési Munkacsoport ezt szem előtt tartva vizsgálja a Kabinetek döntéseit.”

Arról is írtak, hogy „a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő időszakban pedig tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet. Jövőre iránytűként szolgál a kormány számára a GDP 2,9 százalékában meghatározott hiánycél, míg 2026-ra 2 százalék alá kívánjuk csökkenteni a mutatót. Ehhez hasonlóan az államadósságot is mérsékeljük: jövőre a GDP 66,7 százalékán alakulhat, míg 2026-ra a maastrichti 60 százalékos kritérium alá fogjuk csökkenteni.”

December 5-én arról számoltunk be, hogy teljesen átalakítják a korábbi kormánykabineteket: a Stratégiai és Családügyi, a Gazdasági, a Növekedési és Versenyképességi, a Nemzetpolitikai Kabinet helyett csak az alábbiak lesznek:

A gazdaságot érintő minden kérdés a továbbiakban a Gazdasági Kabinetbe összpontosul, amelynek vezetője Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter lett.

Rovatok