Index Vakbarát Hírportál

Elmaradtak a nagy mínuszok, maradtak a kártevők

2024. február 1., csütörtök 16:16

Hidegre lenne szükség, hogy a károkozók és kártevők száma csökkenjen a földeken, annak ellenére, hogy a január második hetétől voltak fagyosabb éjszakák. Az előrejelzés szerint viszont a folytatásban is az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időre van kilátás.

A hőmérséklet a múlt hét második felében az átlag fölött alakult, nagy területen fagymentes éjszakákkal és 10 Celsius-fok körüli maximumokkal, majd pár fokkal hűvösebb levegő érkezett.

A derült éjszakákon erősödött az éjszakai lehűlés, de mínusz 10 fok alatti fagyok nem alakultak ki, napközben pedig a sok napsütés hatására plusz 5 fok köré emelkedett a hőmérséklet. A talajban csak néhány centiméteres fagy van a felszínen.

Az előző tíz nap csapadékösszege jellemzően 5 milliméter alatt marad. A januári csapadékösszeg az átlag körül alakult, nyugaton és északon 10-20 milliméterrel több esett, míg a középső országrészben 5-10 milliméterrel kevesebb. A 90 napos csapadékösszeg 50-130 milliméterrel haladja meg a szokásos értéket.

Főleg az Alföldön vannak belvízfoltok, ezek kiterjedése csak nagyon lassan csökken. Azok az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak.

A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

Az előrejelzés szerint a folytatásban az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időre van kilátás. Az érkező időjárási frontok csak kevés csapadékot hoznak, a hőmérséklet viszont jelentősen emelkedik, vasárnaptól már 10 Celsius-fok körül maximumok várhatók és az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Szombattól, vasárnaptól feltámad majd a szél, így a talaj nagyon lassan, de tovább szikkad majd – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében. 

Rovatok