Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan jubileumi beszédet mond Gyurcsány Ferenc

2024. február 24., szombat 09:14

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet tart szombaton. A DK elnöke tavaly megelőzte Orbán Viktort az előző év összegzésével, idén viszont inkább kivárta, hogy a kormányfő hogyan reagál az elmúlt napok eseményeire.

Gyurcsány Ferenc idén a huszadik évértékelőjére készül, amelyet egy héttel Orbán Viktor miniszterelnök 25. évértékelője után tart szombaton, délelőtt 11 órai kezdettel a budapesti Radisson Blue Béke Hotelben.

A volt miniszterelnök tavaly „megelőzte” Orbán Viktort, és már február 5-én értékelte a 2022-es évet. Idén viszont csak azután teszi meg ezt, miután a Orbán Viktor összegezte 2023-at, és reagált az elmúlt időszak eseményeire.

Egy évvel ezelőtti évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van. A DK elnöke akkor négy pontban szedte össze pártja legfontosabb teendőit, leglényegesebbként megjelölve, hogy egy táborba, a DK soraiba kell gyűjteni a kormány és Orbán Viktor politikai vezetésével egyet nem értőket.

A volt kormányfő elmondta továbbá, hogy szerinte a magyarokat megvezették az elmúlt években, ezért nem lehet középen állni, „aki nincs a kormány ellen, az vele van”. 

„Ez a kormány azt akarja, hogy az ő hitének foglyai legyünk, ezt nekünk el kell utasítanunk. Annak a hazának, amit mi ajánlunk, van hite, tudjuk, mi a jó és rossz közötti különbség, hiszünk az egyenlőségben, a munkában, a becsületben, a jog irgalmában” – hangsúlyozta tavalyi évértékelőjében Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke 2023-as beszédében szólt még az oktatásról, a kirekesztett cigányságról és az árnyékkormányról is, valamint bejelentette a leköszönő és a volt elnökségi tagokat.

Orbán Viktor már értékelt

Orbán Viktor miniszterelnök február 17-én a Várkert Bazárban tartotta 25. évértékelőjét. A magyar kormányfő először állt nyilvánosság elé a kegyelmi botrány kirobbanása óta. 

A tavaszi parlamenti ülésszak előtt tartott évértékelőjében először az elmúlt heteket tematizáló kegyelmi ügyre reflektált, amellyel kapcsolatban kifejtette, hogy sajnálja Novák Katalin lemondását, de hozzátette, hogy szerinte ilyen esetben a lemondás a helyes. A kegyelemmel kapcsolatban rátért arra, hogy a kormány új gyermekvédelmi csomagon dolgozik, amelynek célja, hogy megerősítse a gyermekvédelmi rendszert, egészen az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig.

A kegyelmi ügy mellett beszélt a zöldenergiáról, mellyel kapcsolatban elmondta, a kormány fontos szerepet szán az akkumulátorok gyártásának és – bár szó szerint nem említette, csak erősen utalt rá – a paksi bővítésnek, valamint a naperőműveknek.

Mindezek mellett említést tett a magyar kormány előtt álló feladatokról és az idén esedékes EP-választásokról is.

Rovatok