Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találták a debreceni orvost, aki hálapénzt fogadott el

2024. március 20., szerda 20:00

Bűnösnek mondta ki a Debreceni Törvényszék nem jogerősen azt az orvost, aki hálapénzt fogadott el több betegtől egy debreceni egyészségügyi intézményben.

A sajtóközlemény szerint a vádlott szakorvos 2021. október 1. és 2022. január 28. között négy alkalommal vett át különböző összegű készpénzt és ajándéktárgyat három betegtől és egy páciens hozzátartozójától.

A szakorvos olyan egészségügyi ellátásért fogadott el jogtalan előnyt, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozott – tudatta az MTI-vel a törvényszék szerdán.

A nyomozást egy közreműködő személy információja alapján indították el. Az orvost 2 év börtönbüntetésre ítélte a törvényszék, amelynek végrehajtását a törvényi maximumban meghatározva 5 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság ezen felül 300 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott a vádlottal szemben.

A büntetés kiszabásakor komoly súllyal eset latba, hogy a vádlott megbecsült orvos, aki 30 éve dolgozik az egészségügyben, eddig kiváló életvezetéssel rendelkezett, ami nyomatékos enyhítő körülmény – írták.

A döntés ellen az ügyészség, a vádlott és vezető védője fellebbezést jelentett be, így a büntetőügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik  áll a közleményben.

Rovatok