Index Vakbarát Hírportál

Magyar gimnazista nyerte az ENSZ modellkonferenciáját New Yorkban

2024. április 28., vasárnap 20:21

Nagy Boldizsár, a fonyódi Mátyás Király Gimnázium végzős tanulója nyerte el a „legjobb delegált” díját az ENSZ-modellkonferencián. Azt a feladatot kapta, hogy képviselje az Egyesült Államokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában, aminek megoldásához a diák szerint kompromisszumra volt szükség.

Nagy Boldizsár fonyódi diák kapta a „legjobb delegált” kitüntetést az ENSZ működését „szimuláló” konferencián – hangzott el az M1-en vasárnap az MTI szerint.

A fonyódi Mátyás Király Gimnázium végzős tanulója a rendezvény egyik legfiatalabb résztvevőjeként azt a feladatot kapta, hogy képviselje az Egyesült Államokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Nagy Boldizsár elmondta, hogy a versenyzők számára előre megadott téma volt a civilek védelme egy fegyveres konfliktusban, illetve a fiatalok szerepe a béke és biztonság ügyében. 

A feladat szerint egy országban fegyveres konfliktus tört ki, és az ott élő civileket humanitárius krízis sújtotta. Ezt a helyzetet kellett a nemzetközi jognak megfelelő humanitárius segítséggel a gyakorlatban kezelni.

A rendezvény egyik tanulsága, hogy a döntés megszületéséhez, a probléma gyakorlati megoldásához kompromisszumokra van szükség – mondta a diák.

Hozzátette: a győztes indítványt eljuttatják az ENSZ valódi Biztonsági Tanácsához. Azt mondta, nagy motivációval csinálta végig a versenyt, s még mindig nehéz elhinnie, hogy sikerült győznie.

Rovatok