Index Vakbarát Hírportál

Huszonnyolc fokkal búcsúzik április utolsó hétfője

2024. április 29., hétfő 06:08

Hétfőn napos, száraz idő várható vékony fátyolfelhőkkel, a délkeleti, keleti szél több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között alakul, a hét második felében azonban már változékonyabbá válik az időjárás.

Hétfőn főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk. Csapadék sehol sem várható. A délkeleti szél sokfelé élénk, a Dunántúl nagy részén és délen erős lesz – írja az Időkép.

Hajnalban 5 és 14, délután 24 és 28 fok között alakul a hőmérséklet.

HungaroMet prognózisa szerint veszélyes időjárási jelenség nem várható. Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint pedig hétfőn időjárási front nem lesz felettünk, de az évszakhoz képest melegebb idő miatt a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében fejfájás, migrén, dekoncentráltság, tompaság, bágyadtság, vérnyomás-ingadozás, szédülés és keringési panaszok egyaránt jelentkezhetnek.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is. A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. A nagy napi hőingás megterhelő lehet, emiatt az idősek, a szívbetegek, valamint a keringési rendszer betegségeivel élők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. A napos idő jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre.

Mi várható a hét többi napján? 

Kedden derült, napos, csapadékmentes idő várható, a délkeleti, keleti szél megélénkül, néhol megerősödhet. A hőmérséklet hajnalban 6–14, délután 24–27 fok között várható. 

Szerdán, május 1-jén napos, gomolyfelhős idő várható, majd a nap második felében főként a délnyugati tájak fölé vastagabb felhők sodródhatnak. Csapadéknak még kicsi az esélye, de sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délkeleti, keleti szél. Hajnalban 5–13, a délutáni órákban általában 24 fok körül várható a csúcshőmérséklet.

Csütörtökön az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában sok napsütés várható, de elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A keleties szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 5–13, a maximum többnyire 20–25 fok között valószínű. 

Pénteken felhősebbre fordul az idő, és több helyen kell záporra, zivatarra készülni. A nyugatias szél élénk, helyenként erős lesz. Hajnalban 8–14, délután 17–23 fok várható.

Szombaton közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás szórványosan záporral, zivatarral. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik. Hajnalban 7–13, délután 18–23 fok várható. 

Vasárnap szakadozik, csökken a felhőzet, és több órára kisüthet a nap, bár elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A minimum-hőmérséklet 7–13, a maximum 18–23 fok között valószínű.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok