Index Vakbarát Hírportál

Több százmillió forintra perlik Németh Szilárd birkózóakadémiáját

2024. április 29., hétfő 19:04

A Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke által irányított Kozma István Birkózó Akadémiát (KIMBA) szerződésszegés miatt 534 millió forintra perlik.

Korábban megírtuk, hogy a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) révén Németh Szilárd 2,4 milliárd forint közpénzt igényelt és kapott a Csepeli Birkózó Clubnak (CsBC), azonban mikor a csarnok elkészült, akkor a fideszes politikus kizárta onnan a csepeli birkózóklubot.

Märtz József a Csepeli Birkózó Club elnöke egy levélben szólította fel Németh Szilárdot és Süle Lászlót, a KIMBA kurátorát, hogy fizessenek vissza 2,4 milliárd forintot a csapatnak. Märtz József szerint Németh Szilárd nem teljesítette a csepeli birkózóklubnak tett vállalásait. A politikus állami pénzeket nyert el a CsBC-nek, amit magánalapítványához csatornázott át, így „Németh Szilárd a saját politikai kampányközpontjaként kezeli a birkózóakadémia épületét” – fogalmazott a klubelnök. 

24.hu most azt írja, hogy a klubelnök által emlegetett 2,4 milliárd forint két részletben és két minisztériumtól érkezett. Az egyik, 400 millió forintos tételt az Emberi Erőforrások Minisztériuma adta a XXI. kerületi önkormányzaton keresztül költségvetési forrásból, és a sportcsarnok renoválását jelölték meg célként, a második, 2 milliárd forintos tétel pedig Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől érkezett. Itt a cél egy birkózóakadémia létesítése volt, de a végső kezdeményezett mindkét esetben a CsBC.

A Magyar Birkózó Szövetséggel kötött korábbi megállapodás tartalmazza, hogy megépítenek egy birkózóakadémiát, kialakítják a CsBC edzőközpontját, valamint hogy a CsBC ingyenesen használhatja a csarnok alsó szintjét. Viszont a klubot kizárták, és a termet csak évi 36 millió forintos díj megfizetése ellenében használhatták volna.

A Csepeli Birkózó Club a szerződésszegésből eredő, őket ért 134 millió forintos kár megtérítését kérte, továbbá szeretnék annak a megállapítását is, hogy az ingyenes pénzátadás semmis, valamint hogy az akadémia térítse meg azt a 400 millió forintot.

Rovatok