Index Vakbarát Hírportál

Az MTVA-hoz kerül át a Nemzeti Sport

2024. április 30., kedd 20:40

A Nemzeti Sportot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. felett az államot megillető tulajdonosi jogokat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyakorolja a jövőben az Országgyűlés keddi döntése értelmében.

Magyarország legnívósabb sportlapjáról 2022 őszén derült ki, hogy állami tulajdonba kerül. A magyar állam a lap kiadó jogait a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozó Mediaworkstől vette meg. Sajtóértesülések szerint 3 milliárd forintot fizettek az N.S. Média Kft.-ért. 2023 nyarán a kormány a költségvetésben forrást különített el arra, hogy 2024-ben 10 ezer példányra előfizessen, az N.S. Média működésének biztosítására 2024-ben 1 milliárd 338 millió forintot irányzott elő.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, már márciusban megjelentek azok a hírek, mely szerint tulajdonost cserél a Nemzeti Sportot és egyéb, a laphoz köthető termékeket kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Zrt., a magyar állam képviseletében tulajdonosi joggyakorlóként eljáró Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. (NSÜ) helyett a jövőben a szintén állami MTVA rendelkezhet a sportlap felett.

Az Országgyűlés keddi ülésén döntött a médiatörvényen is változtató jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében szükséges törvények módosításáról, köztük arról, hogy a Nemzeti Sportot és egyéb, a laphoz köthető termékeket kiadó kft. tulajdonosi jogait a jövőben az MTVA gyakorolja.

Lapunk megkereste az MTVA-t, valamint Szöllősi Györgyöt. Előbbitől nem kaptunk bővebb tájékoztatást, viszont a Nemzeti Sport főszerkesztője jelezte, hogy később szívesen áll a rendelkezésünkre.

Korábban megírtuk, hogy kedden a parlament 134 igen szavazat, 43 nem szavazat és hat tartózkodás mellett elfogadta az Egyesült Arab Emírségek kormányával kötött gazdasági együttműködésről szóló megállapodást is, amely a rákosrendezői pályaudvar területén megvalósuló, úgynevezett mini-Dubaj beruházást tartalmazza.

Rovatok