Index Vakbarát Hírportál

Húsz méter magasból dobta ki a kiskutyáját egy budapesti férfi

2024. május 2., csütörtök 16:52

Másodfokon is döntött a törvényszék annak a férfinak az ügyében, aki a vád szerint ledobta a kiskutyáját egy társasház negyedik emeletéről. Az állat elpusztult, a férfit tettéért korábban 50 nap elzárással büntették.

Mindössze egyetlen ülés alatt döntést hozott a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék Cs. Csaba ügyében. A férfit korábban 50 nap elzárással büntették volna, amiért a vád szerint kidobta a saját kutyáját az erkélyről. Az állat a zuhanás után a helyszínen elpusztult.

A férfi védője a perbeszédében arra hivatkozott, hogy Cs. Csaba folyamatosan gondozta az apró négylábút, rendszeresen járt vele állatorvoshoz is. Az ügyvéd meglátása szerint komoly hibákat vétett az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság, ezért kérte a Dr. Albertné Dr. Lackner Gertrúd által vezetett tanácsot, hogy mentsék fel a férfit bizonyítottság hiányában. A védő hivatkozott arra is: korábban már volt arról is szó, hogy nem a férfi dobta le a kutyát, hanem az magától esett ki az erkély korlátjai között. A rövid, mindössze egyórás ülésen nem jelent meg az ügyészség képviselője, így a csütörtöki ülésen nem hangzott el vádbeszéd.

A súlyos egészségügyi állapotban lévő férfi az utolsó szó jogán mindössze annyit mondott:

Ártatlan vagyok, soha nem bántottam a kiskutyámat!

A felszólalás után rövid szünetet tartott a tanács, hogy meghozzák döntésüket, amely szerint immáron jogerősen is 50 nap elzárásra ítélték Cs. Csabát.

A negyedikről dobta le a kutyát

A korábbi, nem jogerős ítélet szerint Cs. Csaba 2020. május 19-én – ismeretlen előzmények után – felfokozott indulati állapotban ledobta yorkshire terrier kutyáját lakásának 20 méter magasságban lévő, 4. emeleti teraszáról. Az elszenvedett sérülések következtében a kutya elpusztult.

A bíróság az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában hangsúlyozta, „a férfi tette egyszeri, indulati cselekmény volt, amelynek áldozata a kiskutya lett”. A bíróság álláspontja szerint a védtelen élőlénnyel szembeni erőszakos magatartásnak büntetőjogi következménye kell hogy legyen. Enyhítő körülményként értékelték a vádlott büntetlen előéletét és súlyos betegségét, valamint azt, hogy hosszabb idő telt el azóta, súlyosító körülményként vették figyelembe ugyanakkor a „cselekmény gátlástalanságát”.

A kiszabott 50 nap elzárás alkalmas arra, hogy a vádlottat, de akár másokat is visszatartson hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésétől, állapította meg akkor a bíróság. 

Rovatok