Index Vakbarát Hírportál

A Tiktokon akarta közvetíteni a kazincbarcikai mecset elleni támadását egy 15 éves fiú

2024. május 2., csütörtök 18:08

A bíróság letartóztatott egy 15 éves érdi fiút, aki egy magyarországi mecset elleni tervezett támadást – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) csütörtökön a police.hu oldalon.

Azt írták, hogy a Terrorelhárítási Központot (TEK) egy külföldi partnerszolgálata április 29-én délelőtt értesítette arról, hogy Magyarország területén egy mecsetben tervezett támadásról észlelték ismeretlen személy bejegyzését egy videómegosztón. A Tiktokra feltöltött hajnali bejegyzést egy újabb követte, amelyben a felhasználó arról adott tájékoztatást, hogy négyórányi autóbuszos utazása után a támadást élőben fogja közvetíteni.

A bűncselekmény megelőzéséért a TEK a rendőrséggel együttműködve haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket a hazai vallási helyek, közösségek és intézmények felé, valamint számos biztonsági protokollt léptettek életbe – írták a közleményben.

A TEK felderítői a jogszabályban biztosított eszközök és módszerek alkalmazásával pár óra alatt azonosították a felhasználót. A 15 éves érdi fiú közösségi platformjából egyértelműen kiderült, hogy követője annak az ausztrál férfinak, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon, amikor két mecsetet megtámadott és cselekményét élőben közvetítette – tudatta a KR NNI.

A TEK műveleti egysége, valamint a KR NNI erőszakos bűncselekmények elleni osztályának nyomozói „egy esetleges súlyos bűncselekmény megelőzését szem előtt tartva” indultak el Kazincbarcikára, ahová – a TEK felderítői által megszerzett információk alapján – a fiú egy menetrend szerinti autóbusszal tartott.

Mint kiderült, a barátnőjéhez ment, akit találkozásukkor halálosan megfenyegetett, ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra állították elő zaklatás miatt – ismertette a rendőrség.

A tinédzsert a TEK Kazincbarcikáról Budapestre, a KR NNI Labanc úti épületébe szállította, ahol a nyomozók terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt – olvasható a közleményben.

Rovatok