Index Vakbarát Hírportál

Takács Péter: Több szakrendelőben irreálisan hosszú a várakozási idő

2024. május 2., csütörtök 13:45

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára szerint az egészségügy ellenőrzését a betegközpontú ellátás hatékonyabbá tétele érdekében, szakszerűségi és hatékonysági célok alapján végzik. Az állami fenntartású intézményeknél és szolgáltatóknál is áttekintik a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást és a várólisták kialakulásának okait.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt arról, hogy a betegellátást soha semmilyen körülmények között nem zavarhatják meg az ellenőrök. Cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint igazoltatással akarnák ellenőrizni, hogy bent fekszik-e a beteg, mert a kórház csak akkor kapja meg érte a pénzt.

Az MTI által szemlézett interjúban Takács Péter úgy fogalmazott, hogy az ellenőrök nem rendőrök, hanem köztisztviselők, ilyen jogosultságuk nincs.

A nemrég életbe lépett rendeletcsomag radikálisan csökkentette a finanszírozási küszöböt megszabó alsó határnapok mértékét, így egyetlen kórház sem kényszerül arra, hogy pénzügyi okokból az indokoltnál tovább tartsa bent a betegeket – tette hozzá.

Takács Péter elmondta, hogy jelenleg három területet ellenőriznek. Egyrészt monitorozzák, hogy az egészségügyi szolgáltatók megfelelnek-e a személyi és tárgyi minimumfeltételeknek, és azt is ellenőrzik, hogy rendelési időben ott van-e az orvos, valamint az asszisztens.

Az alapellátás ellenőrzésénél kiderült, hogy sok esetben a háziorvos elfelejti bejelenteni, hogy megváltozott a rendelési ideje, ám ennél nagyobb problémának nevezte, ha rendelési időben nincs ott az orvos.

Ott kell lenni rendelési időben, és azon túl is még négy óra rendelkezésre állási kötelezettsége van a háziorvosnak, ami a finanszírozási szerződésben és a működési engedélyben is rögzítve van

– fogalmazott, hozzátéve, hogy az orvosok döntő többsége tisztességesen végzi a munkáját.

Ugyanezt ellenőrzik a szakrendelőkben is, több helyen ugyanis irreálisan hosszú a várakozási idő, amellyel egyes orvosok a magánszolgáltatás irányába próbálják terelni a beteget – közölte az államtitkár.

A budapesti kórházakban többször lemondták az akut fekvőbeteg-ellátást

Kitért egy speciálisan budapesti problémára is: a fővárosi kórházakban az elmúlt időszakban egyre többször fordult elő, hogy lemondták az akut fekvőbeteg-ellátást, ezért a beteg néha órákig körözött a mentőautóban fekve, míg végre valamelyik kórház felvette.

Takács Péter ezért elrendelte az Országos Kórházi Főigazgatóságnál, hogy vizsgálják meg, valósak-e a lemondási okok.

„Nagyon gyakran az intenzívágyak telítettségére vagy műszaki problémára hivatkoznak. Ilyenkor akár éjszaka is kimegy egy ellenőrző csapat, és megnézi, hogy a probléma valóban fennáll-e” – mondta. Megjegyezte, hogy amióta bevezették az ellenőrzést, harmadára esett vissza az éjszakai lemondások száma.

Rovatok