Index Vakbarát Hírportál

Vona Gábor: Ha az influenszerek alapítottak volna pártot, ma Magyar Péter egy epizódszereplő lenne

2024. május 2., csütörtök 17:56

A Második Reformkor elnöke szerint végül csak az marad talpon hosszabb távon is a politikai életben, aki elvégzi a munkát: pártszervezeteket épít, programot ír, identitást ad a közösségének. Vona Gábor a vendégünk.

A Vona Gábor vezette Második Reformkor is összegyűjtötte az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges 20 ezer aláírást. Ennek apropóján beszélgettünk a párt elnökével az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. 

Vona elmondta, tudatos döntés volt a részéről, hogy nem ismert emberekkel, korábbi politikustársaival indított új szervezetet, helyette inkább lelkes fiatalokkal dolgozik, akiknek korábban még nem volt közük a pártpolitikához, mert csak így tudnak új lapot nyitni a hazai közéletben. 

Ez nem egy Jobbik-utódszervezet

– jelentette ki. 

A Második Reformkor elnöke elárulta: az EP-választási kampányukat kisebb adományokból finanszírozzák, de a teljes büdzséjük nem haladja meg majd a 10 millió forintot sem.

A Magyar Péter-jelenség kapcsán azt mondta, szerinte a kegyelmi botrány kirobbanása után szervezett influenszertüntetés egyfajta korszakváltást jelentett a politikában, mert az internetes tartalomkészítők olyan tömeget tudtak utcára vinni, amekkorára egyetlen ellenzéki szereplő sem volt képes korábban. Vona szerint Magyar Péter is ennek az okozata. 

Ha akkor az influenszerek közül valaki bejelenti a színpadról, hogy pártot alapít, akkor Magyar Péter csak egy epizódszereplő lett volna, és akkor most ők lennének, akik ezt a tömeg megmozdítják. 

– véli Vona Gábor. 

Vona nem tudja, hogy Magyar Péter végül tartósan is része lesz-e a hazai közéletnek, de a megjelenését alapvetően üdvözli, mert szerinte ahhoz, hogy megújuljon a magyar politika, először a régi, baloldali ellenzéki pártokat kell elsöpörni, most pedig szerinte ez történik. 

Bár azt elismerte, hogy a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint a Második Reformkornak kevesebb támogatója van, mint például a Magyar Péter-féle Tisza Pártnak, de szerinte az ajánlásgyűjtés alatt sok olyan pártot maguk mögé utasítottak szervezettségben, akiknek nagyobb támogatottságot mérnek vagy régebb óta működnek, mint a 2RK. 

Szerinte a pártpolitikai erőviszonyokban zajló turbulens változásoknak nem lesz vége június 9-én, úgy véli, hosszabb távon azok a formációk maradnak talpon, akik szervezeti munkát is végeztek az elmúlt időszakban. 

Aki nem épít pártszervezeteket, aki nem ír programot, aki nem teremt identitást a saját közösségének, azt előbb-utóbb az idő elsöpri. 

– jelentette ki Vona Gábor. 

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Vona Gábor 2024. május 2-án. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok