Index Vakbarát Hírportál

Újabb meglepő felmérés érkezett a pártok támogatottságáról

2024. május 3., péntek 07:08

Pár héttel később hibahatáron belüli növekedést értek el: a teljes népesség körében 2 százalékponttal (27 százalék), a pártválasztóknál pedig 1 százalékponttal (35 százalék) nőtt a kormánypártok szavazótábora – olvasható a Republikon Intézet kutatásában. A második helyen a DK, az MSZP és a Párbeszéd áll.

A kegyelmi ügyet követően a Republikon Intézet szerint mélyponton volt a Fidesz–KDNP támogatottsága március végén. Ám pár héttel később hibahatáron belüli növekedést értek el.

A teljes népesség körében 2 százalékponttal (27 százalék), a pártválasztóknál pedig 1 százalékponttal (35 százalék) nőtt a kormánypártok szavazótábora. A Republikon Intézet felmérése szerint a DK, az MSZP és a Párbeszéd márciusban összesítve 17, illetve 22 százalék volt a három párt támogatottsága a teljes népesség és pártválasztók körében, április végén a közös listával 19 és 22 százalékot értek el.

Ugyanakkor a kutatásuk szerint három nagyobb politikai tömb alakult ki: a kormánypártok, a baloldali összefogás és a „harmadik utas” blokk a Tisza Párt főszereplésével.

Jelenleg a teljes népesség 14, a pártválasztók 18 százaléka szavazna a Tisza Pártra, ugyanakkor a most publikált kutatás szerint nem szorongatja a DK–MSZP–Párbeszéd-összefogást. Hiszen a korábbi kutatások is rávilágítottak, hogy a Momentumtól és a Kutyapárttól vitt el szavazókat.

A Momentumnak ez nagyon fájhat

A Momentum a teljes népesség körében 4, a pártválasztók között 5 százalékon áll, a Kutyapártra pedig 5, illetve 6 százalék szavazna. A kutatás szerint Mi Hazánk Mozgalomnál fej fej mellett állnak a Kutyapárttal. A Republikon felmérése szerint várhatóan nem jut EP-mandátumhoz a Jobbik – Konzervatívok és az LMP. Mindkét párt 2-2 százalékos támogatottsággal bír a teljes népesség és a pártválasztók körében is – olvasható a Telexen publikált kutatásban.

Érdekesség, a korábbi a 2022-es országgyűlési választás előtt mért részvételi hajlandósággal megegyezik, hogy a válaszadók 73 százaléka állítja: biztosan elmegy választani, és 12 százalék mondja azt, hogy valószínűleg részt fog venni – ez összesen a válaszadók 85 százaléka. A Republikon elemzése szerint nagyjából egy hónappal az EP- és önkormányzati választás előtt folyamatosan változnak a pártok közötti erőviszonyok.

Szerintük a következő hetek izgalmas kérdése , hogy a három 5 százalék körüli párt (Momentum, MKKP, Mi Hazánk) tudja-e mozgósítani a választóit, és sikerül-e bejutniuk az Európai Parlamentbe.

Rovatok