Index Vakbarát Hírportál

Honvédelmi miniszter: A haderőfejlesztésnek szüksége van a tudományos körök támogatására

2024. május 3., péntek 13:45

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke csütörtökön aláírta a Honvédelmi Minisztérium és az MTA közötti együttműködésről szóló megállapodást. A miniszter véleménye szerint a veszélyek korában szükség van a haderő fejlesztésére, de ezt a fejlődő és átalakuló hadsereg esetében csak a legmagasabb tudományos körök támogatásával tudják megtenni.

A haderőfejlesztésnek szüksége van a legmagasabb tudományos körök támogatására – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián. A miniszter és Freund Tamás, az MTA elnöke csütörtökön írta alá a Honvédelmi Minisztérium és az MTA közötti együttműködésről szóló megállapodást.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az aláírást követően hangsúlyozta: a veszélyek korában szükség van a haderő fejlesztésére, a társadalom ellenálló képességének megerősítésére, de ezt a fejlődő és átalakuló hadsereg esetében csak a legmagasabb tudományos körök támogatásával tudják megtenni.

Kiemelte: az MTA a leghitelesebb közintézmény, és még a Magyar Honvédségnél is régebbi jogfolytonos múltra tekinthet vissza. Emlékeztetett rá, hogy a kapcsolat és az együttműködés az MTA-val régi gyökerű, még az 1880-as években indult, amikor megalakult a hadtudományi társaság. Hozzátette, hogy onnan kezdve számos katona volt a Magyar Tudományos Akadémia tagja, de nevük mára feledésbe merült, és mostanában kevesebb az egyenruhás a legmagasabb tudományos körökben, de jelezte, örülne, ha ez megváltozna.

Hozzátette, a most aláírt együttműködési megállapodás nem a 2007-ben született formális újrakötése, hanem mély, tartalmi újragondolása. Mint mondta, az MTA minden szekciójában vannak olyan kérdések, ahol azonnali és közvetlen hatása lesz az együttműködésnek, példaként említette az oktatás-nevelést, a védelemipart, az AI-t, a kiberbiztonságot.

Kiemelte, erős, magabiztos, jól felfegyverzett, high-tech haderőt építenek, ehhez pedig nagy szükség van a tudomány támogatására.

Freund Tamás, az MTA elnöke arról beszélt, korunkban a tudomány és technika szerepe meghatározó jelentőségű a társadalom, gazdaság és állam működésében. Hozzátette, ez valamennyi kormányzati szakpolitikára érvényes, de különösen az a honvédelem és biztonságpolitika tekintetében.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az objektív és elfogulatlan tudományos információ értékelése a politikai döntésekben nélkülözhetetlen. Mint mondta, az Akadémia maga választotta küldetése és törvényben foglalt közfeladata a tudományos tanácsadás a kormány és az országgyűlés részére.

Kiemelte, meggyőződése szerint a döntéshozót jelentősen segítheti, erősítheti, ha számíthat az Akadémia politikai kompetenciát és mozgásteret nem befolyásoló, objektív és hiteles szakértői hozzájárulására.

A döntések legitimitásának és hitelességének erősítése is fontos cél, amiben a társadalomban leghitelesebbnek tartott akadémia sokat segíthet.

Freund Tamás arról is beszélt, olyan korban élünk, amikor nemzeti sorskérdés a hazai szellemi, tudományos erőforrások és a tudományos eredmények nemzeti érdekeknek megfelelő hasznosulása. Mint mondta, a kutatásoknak, fejlesztéseknek, az ország lakosságán és az ország fejlődésén túl szolgálnia kell a biztonság garantálását, a honvédelem erősítését. Megjegyezte, meggyőződése szerint ez a HM és az Akadémia közötti, kölcsönös bizalmon alapuló együttműködéssel rövid időn belül elérhető, hosszú távon biztosítható.

Szavai szerint a honvédelemhez kapcsolódó tudományos kérdések, témák, feladatok olyan sokrétűek, hogy előbb-utóbb az MTA mind a 11 tudományos osztálya bevonódhat az együttműködésbe.

Rovatok