Index Vakbarát Hírportál

Elázik a fél ország vasárnap, a legtöbb vármegyére figyelmeztetést is adtak ki

2024. május 5., vasárnap 05:58

Vasárnap általában sok napsütésre számíthatunk a fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett, de főként délután nagyobb területen erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Elszórt jelleggel alakul ki zápor, zivatar.

Vasárnap a kezdeti napos időt egyre több gomoly- és fátyolfelhő zavarhatja meg. A déli óráktól elszórtan, elsősorban a Duna vonalában és az attól keletre eső területeken, délnyugaton, később esetleg északnyugaton záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül, de a zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetik. Reggelre helyenként párássá válhat a levegő. Hajnalban 5–14, napközben 23–29 Celsius-fok várható.

A HungaroMet zivatar veszélye miatt citromsárga figyelmeztetést adott ki az alábbi vármegyékre:

Az orvosmeteorológia szerint front ugyan nem lesz felettünk, de meleg, több helyen fülledt, párás lesz a levegő, ami megterhelheti az idősebbek, betegek szervezetét – írja az Időkép. A melegedésre fokozottan érzékenyeknél migrén, fáradékonyság, bágyadtság jelentkezhet. A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság előfordulhat. Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások panaszai, így ők zivatarok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

Hétfőn sok fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja napsütést, de előreláthatólag csak északon-északkeleten alakulhat ki futó zápor, zivatar. A délnyugati szelet élénk, erős lökések kísérhetik. Délutánra 24–28 fokig melegszik a levegő.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok