Index Vakbarát Hírportál

Fideszes fellegvárba szervezett anyák napi demonstrációt a Tisza Párt

2024. május 5., vasárnap 13:59 | aznap frissítve

Debrecenben tartott anyák napi rendezvényt a Tisza Párt. A demonstráción beszédet mondott Magyar Péter, két európai parlamenti képviselőjelölt és a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke. Színpadra állt Rost Andrea operaénekes, valamint Nagy Ervin és Rusznák András színészek is.

16.30: Közvetítésünket lezárjuk, köszönjük olvasóink figyelmét!

16.17: Magyar Péter beszéde után Lacza Darinka Lilla a Hallelujah-t énekelte. Magyar Péter azt ígérte, hogy június 8-án a Hősök terén megrendezik a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstrációt, „másnap, június 9-én az európai parlamenti és az önkormányzati választáson olyan eredményt érünk el, amely a Holdról, de a Karmelitából bizonyosan látszani fog, és beverünk egy hosszú, vastag szöget a NER koporsójába”. Végül Rost Andrea a Debrecenbe kéne menni dalt énekelte.

16.10: Magyar Péter közvélemény-kutatásokról elmondta, Horn Gyulának abban igaza volt, hogy nem kutatásokat, hanem választásokat kell nyerni, „mégis, egy hónapja még nem is léteztünk, de most büszkén jelenthetem be, hogy a jelenlegi állás szerint a magyar emberek 25 százaléka szavazna bizalmat a Tisza Pártnak”.

A párt alelnöke elárulta, szinte minden megyében megvan a listaállításhoz szükséges ajánlásszámuk, miközben a fővárosban négyből három kerületben már összegyűlt a kellő mennyiségű aláírás, a fővárosi közgyűlési helyekért is indulnak. Nem hagynák, hogy a Fővárosi Közgyűlés „a Fidesz és a kék Fidesz, a DK játszótere maradjon”, olyan eredményt szeretnének, amelynek következtében a Tisza Párt nélkül nem születhetne fontos döntés Budapesten.

Magyar Péter kiemelte, „a Tisza Párt a hatalmi elit pártjaival szemben az európai parlamenti képviselőjelöltjeit sem zárt ajtók mögött választotta ki. „Mi nem levitézlett, kompromittálódott, zsarolható, nyelveket nem beszélő politikusokat küldenénk az EU-ba, akik néha csatornákon húzzák el a csíkot”, hanem olyanokat, akik a világ legjobb egyetemein végeztek.

A politikus kitért arra is, május 1-jén volt húsz éve, hogy beléptünk az Európai Unióba. Azt remélték, hogy Magyarország végre oda kerül, ahova mindig is tartozott, „hova jutottunk húsz év alatt? Gyurcsány és Orbán kormányzása alatt? Ma a hazánk az Európai Unió második legszegényebb és hivatalosan is legkorruptabb országa”.

Magyarországnak „szeretetre, békére, az árkok betemetésére van szüksége” – szögezte le Magyar Péter, arra kérve a tüntetőket, hogy bízzanak egymásban, és mindenki fogja meg a mellette álló kezét, egymás kezét felemelve „harsogjuk világgá, a Karmelitában is meghallják, hogy lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat”.

15.55: Magyar Péter arról is beszélt, hogy „Orbán és a Fidesz azt hazudja, hogy ők a béke pártja, a béke színe a narancssárga, és hogy rajtuk kívül mindenki háborúpárti. Hát nem. Üzenjük meg a Fidesznek, hogy nem vagyunk háborúpártiak, nem fogunk fegyvert szállítani, és minden magyar ember békepárti, pártállástól függetlenül. A háborús agresszor Putyin, ő kezdte a háborút, Ukrajna területvédő küzdelme jogos”. A Tisza Párt a béketárgyalások azonnali megkezdését szorgalmazza, „aki a Tiszára szavaz, az a békére szavaz”.

Ezt követően Orbán Viktor 2007-es interjúrészletét játszották le, amiben az akkor ellenzéki politikus kifejtette, a legmeghatározóbb erővel a fizikai biztonság iránti vágy jelentkezik az emberben, ezért van gyakran az, hogy a hatalmon lévők éppen az embereknek ezt a legmélyebb, legerősebb ösztönökből fakadó életösztönét támadják, ez a fizikai biztonság. Ha pedig el tudja hitetni valaki az ellenfeléről, akkor jó eséllyel pályázhat arra, hogy felé fordulnak az emberek.

„Ez Orbán Viktor, ez a Fidesz, ez a fideszes hazugsággyár” – jelentette ki Magyar Péter, hozzátéve: aki 2024-ben a Fideszre szavaz, a háborús fenyegetésre, háborús uszításra, a nemzet megosztására szavaz, arra szavaz, hogy Orbán Viktor több száz katonát küldjön Csádba”, valamint fegyver- és lőszergyárakat építsenek.

Magyar Péter az akkumulátorgyárakról úgy fogalmazott, nem utólag, külföldi befektetések után kellene megpróbálni tisztázni a kérdéseket, „közben félelemben tartani tízezreket”.

„Arról miért nem konzultáltak velünk, ami igazán lényeges? Hogy mit építenek a házaink szomszédságában, az milyen kockázatokkal jár, egyáltalán van-e előnye, és ha igen, az mi? – emelte ki Magyar Péter, aki ezután arról beszélt, hogy a különböző típusú akkumulátoroknak milyen előnyeik és hátrányaik vannak.

Adódik a kérdés: lehet-e biztonságosan csinálni, az emberi egészség és az ökológiai környezet veszélyeztetése nélkül? A válasz igen, de nem úgy, ahogy most áll a helyzet, most a katasztrófa felé rohanunk, sem stratégiai környezeti vizsgálat, sem a jogszabályi háttér nem készült el időben, nem beszélve arról, hogy a környezetvédelmi hatóságot szétverték

– vélekedett a politikus. A kormányt ebben az ügyben is azonnali lépésekre kényszerítené, úgy látja, azért ide jöttek az akkumulátorgyárak, mert egyrészt be kellett jutniuk az Európai Unióba, másrészt a kormány megengedő a környezetvédelmi előírásokban. Azt ígérte, ha a Tisza felhatalmazást kap, lesz környezetvédelmi minisztérium, megerősítik a hatóságokat, szigorítanak a jogszabályokon, az ellenőrzési mechanizmusokon, a beruházások gazdasági hasznaiból az érintett települések is részesülnének.

15.42: Magyar Péter a védőnői rendszert is helyreállítaná, majd az kérte számon a kormányon, hogy hol vannak azok az uniós források, amelyek az országba érkeztek. Szerinte ezeknek a jelentős része „magántőkealapokban, jachtokban, kastélyokban, hotelekben, bordeaux-i borászatokban, belgrádi irodaházakban vagy offshore-számlákon áll. Magyarország ma egy családi részvénytársaság, és mi ennek véget fogunk vetni, feloszlatjuk az Orbán–Tiborcz–Mészáros részvénytársaságot”.

„Köszönet Kósa Lajosnak, hogy megértette az idők szavát, és segít a Tiszának még erősebben áradni” – üzente a kormánypárti politikusnak Magyar Péter, hozzátéve: nadrágszíjas plakátokat helyeztek ki a rendezvény helyszínére, valamint kikapcsolták a webkamerákat.

„Hallod-e te, Kósa Lajos, vagy ahogy itt ismernek, Mr. húsz százalék, mivel tiszteli a Fidesz az édesanyákat és a nőket?” – kérdezte Magyar Péter. A Tisza alelnöke azt üzente, „szégyelld magad, Kósa Lajos, szégyellje magát Hende Csaba barátod is, aki a családi pótlék kapcsán azt találta mondani, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék”.

Harmincöt nap van a választásokig, öt hét múlva, június 9-én választ Magyarország. Öt hét most a világ. Múlt vagy jövő, Deutsch Tamás vagy Tarr Zoltán, becstelenség vagy becsület, korrupció vagy tiszta közélet, Türk Tanács vagy Európa, kelet vagy nyugat, propaganda vagy valóság, további hanyatlás vagy fellendülés, megosztottság vagy megbékélés, hazugság vagy őszinteség, Fidesz vagy Tisza?

– sorolta a kérdéseket Magyar Péter.

A politikus sorsdöntőnek nevezte a választást, a kampányban is fontosnak tartja a formaidőzítést, „ha nem lankad a lendületünk, ha ott leszünk mindenhol, ha nem félünk”, ha aktívak lesznek, akkor „nem fogják tudni visszavenni a kezdeményezést. A NER és a propaganda 14 év után először szorult defenzívába immár három hónapja, és mivel csak támadófegyvereket építettek ki, így totális zűrzavar van a Karmelitában”. Magyar Péter megjegyezte, Rogán Antal „folyamatosan kísérletezik, de a V2-es rakéták eddig besültek”.

15.32: Magyar Péter szerint különleges pillanatokat élnek, érzik a lendületet és a reményt arra, hogy képesek lesznek érdemi változást elérni, „az emberek döntő többségének elege van a hatalmi elit összefonódásaiból”, helyette együttműködésre, szeretetre, összekapaszkodásra és békére vágynak. A Tisza alelnöke azt ígérte, miután lezárták a múltat, újjáépíthetik az országot.

A politikus beszédében felidézte anyai nagyapja emlékeit, aki tizenegy évesen 1945-ben, a világháború végén került Debrecenbe, és lett a debreceni református kollégium diákja.

Anyák napján köszöntünk minden édesanyát, akik felnevelik, óvják, és gondoskodnak vagy gondoskodtak a gyermekeinkről. Az anyák napja szóljon a jövendő édesanyákról is és arról is, hogy akik szeretnének, és akiknek akár természetes úton, akár orvosi segítséggel vagy örökbefogadás révén megadatik, azok biztonságban, megbecsültségben vállalhassanak annyi gyermeket, ahányra vágynak

– fogalmazott Magyar Péter, hozzátéve: az anyaság egyik oldala a boldogság, amit a gyermekvállalás ad, de felelősség is, „ha nem látod a biztonságot, ha nem tudsz tervezni, ha nem tudod a gyermekednek biztosítani mindazt, amit szeretnél, akkor százszor is meggondolod, hogy belevágjál. Mi az anyaság? Örök boldogság, de egyben örök aggodalom is, hogy milyen a világ, milyen az ország, ahova a gyermekünk születik”. Magyar Péter szerint az emberek nagy részében ösztönösen ott van a gyermek iránti vágy, de elfojtják magukban.

„Anyák napján a szívünk szakad meg, amikor egy olyan képre gondolunk, amikor egy átlagos, magyar nyugdíjas nagymama a boltban számolgatja a pénzét, mi telik ki belőle. Mindannyian láttunk már ilyet, láttunk már gyógyszertár előtt álló, elkeseredett időseket, akiknek nem tellett gyógyszerre. A családi pótlék összegét 2013-ban befagyasztotta az Orbán-kormány, ami az Európa-bajnok inflációnak köszönhetően gyakorlatilag elveszítette értékét” – mondta Magyar Péter.

A Tisza alelnöke úgy látja, teljesen új rendszerre lenne szükség, ahol a szociális támogatás szociális alapon ér célba, „ha a Tisza Párt bizalmat és felhatalmazást kap a magyar emberektől, a családi pótlékot azonnal a duplájára emeljük, és inflációkövetővé fogjuk tenni”.

15.18: Magyar Péter azzal kezdte beszédét, hogy isten éltesse az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat. „Nézzétek, mennyien vagyunk, mindannyian változást szeretnénk, amit csak együtt tudunk elérni” – mondta a Tisza Párt alelnöke.

Magyar Péter úgy látja,

a kormánypropaganda azt próbálja sulykolni, hogy ti és a Tisza Párt csak egy belpesti médiahekk. Az ellenzéktől pedig 14 éve azt hallgatjuk, hogy Orbánékat ilyen körülmények között nem lehet leváltani. Hogy vidékre nem érdemes menni, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika, hogy a propaganda falát nem lehet átütni. Nézzetek körül, mi a valóság?

„Árad a Tisza, Árad a Tisza” – skandálták válaszul a demonstrálók.

A politikus szerint ma az utóbbi évtizedek legnagyobb vidéki politikai demonstrációját és a valaha volt legnagyobb anyák napi rendezvényt tartják.

15.14: Rusznák András után Rost Andrea tért vissza a színpadra, A csitári hegyek alatt népdalt énekelte.

15.12: Rusznák András színművész Ady Endre Fölszállott a páva című versét szavalta.

15.10: Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület elnöke arról beszélt, „ezek az anyukák és szülők már nem csak a gyermekeink biztonságáért, egészségéért és jövőjéért küzdenek”, az akkumulátor-nagyhatalmi kérdés túlmutat a helyi kezelésen.

„Nem szigorítják, hanem egyenesen kiüresítik a sok esetben hiányosan átültetett uniós környezetvédelmi szabályokat. A kiemelt beruházássá nyilvánítással pedig egyenesen szabad utat engednek a szennyező akkumulátoripari térnyerésnek” – vélekedett Kozma Éva.

Az egyesület elnöke kitért arra is, vannak sokan, akik sejtik vagy tudják, hogy mi történik: a kényszeriparosítás visszafordíthatatlan károkat okoz, mégis titokban támogatják őket, „mert nekünk már úgy sincs vesztenivalónk”, szerinte sokan nem látják vagy nem akarják látni a kockázatokat, ha mérgező anyagokkal kapcsolatos, jól fizető munkát vállalnak.

Kozma Éva hangsúlyozta, az egészségez való jog alkotmányos alapjog, ehhez ragaszkodnak, és nem engedik, hogy ezt kockáztassák.

Ez közügy, nincs jobboldali vagy baloldali beteg, jobboldali vagy baloldali halott

– szögezte le az egyesület elnöke.

14:50: Péter Petra Rost Andrea operaénekest hívta a színpadra, aki a Tavaszi szél vizet áraszt népdalt adta elő. Péter Petra szerint ez a dal a Tisza Párthoz kötődik, a művész pedig, aki a zenei kíséretet biztosította volna, „megijedt, és lemondta a fellépést”. A demonstrálók skandálásának hatására Rost Andrea újra elénekelte a népdalt, másodszorra már Magyar Péterrel az oldalán. Rost Andrea végül elénekelte a Serkenj fel, kegyes nép dalt is.

14.45: Tarr Zoltán református lelkész, európai parlamenti képviselőjelölt volt a következő felszólaló. Tarr Zoltán hangsúlyozta, jó érzés a nagytemplom előtt lenni, sok a személyes emléke, „sokunk számára a kálvinista Rómában még mindig jó reformátusnak lenni. Ma egy egészen kivételes, tizenöt évvel ezelőtti eseményre is gondolok, ami itt történt. Itt jött létre újra a magyar református egyház, ezen a téren tartottuk azt az ünnepet, amikor újra sikerült létrehoznunk a magyar ajkú református közösségek szimbolikus egységét, ezzel példát adtunk, hogy miként lehet békességgel, megértéssel, mások meg nem bántásával sebeket gyógyítani és a búslakodás, az önsajnálat helyett közös elhatározással előre nézni”.

A református lelkész arról is beszélt, hogy tizenöt éve nem volt arra példa, hogy elmaradt volna ez az ünnepség, most mégis elmaradt, ezután Balog Zoltánról kijelentette: „Nem értjük, hogy történhetett meg az, ami megtörtént a kegyelmi ügyben, és azt sem értjük, miért ragaszkodik ennyire a püspöki tisztségéhez”.

Mondjon le

– skandálták a tüntetők.

Tarr Zoltán úgy látja, olyan utat kell bejárniuk, amit nehéz rövidebben és frappánsabban leírni, mint azt a következő mondat teszi: „Én a megújulás egyik lehetőségét a párbeszéd beindulásában látom, mégpedig a nyilvánosságban folytatott párbeszédben, a lehető legszélesebb platformra kellene törekedni”. Ezt nem ő mondja, hanem Balog Zoltán mondta harmincöt évvel ezelőtt.

A lelkész szerint Balog Zoltán ügyében a közösség lépett: két, egymástól független bírósági keresetet nyújtottak be az egyházi bírósághoz azért, hogy elmozdítsák a püspököt. Ezt a megtisztulási vágy megjelenésének tartja.

Tarr Zoltán, akit a Kossuth téri tüntetés után bocsátottak el az egyik, állami cégnél betöltött állásából, tudja, hogy mennyi megkülönböztetés vagy elbocsátás érte őket azért, mert megosztottak egy posztot, vagy kifejezték nemtetszésüket a politikai összefonódással szemben, vagy felvállaltak egy olyan szakmai véleményt, ami nem illett a rájuk erőltetett vélemények közé. „Nem vérünk kiontásával vagy vesénk leverésével, de folyamatosan büntetnek és figyelnek mindenkit, akinek kicsit is eltér a véleménye. A boldogulás, a megélhetés, a szabad véleménynyilvánítás és a jövőkép megvonásával büntetnek mindannyiunkat” – vélekedett Tarr Zoltán.

14.35: Gerzsenyi Gabriellát Nagy Ervin követte a színpadon. A színész József Attila Mama című versét szavalta, majd boldog anyák napját kívánt.

14.25: A Tisza Párt európai parlamenti jelöltjei közül Bujdosó Andrea, Bogdán Csaba, Gerzsenyi Gabriella, Kollár Kinga, Kulja András, Lakos Eszter, Molnár Dániel és Tarr Zoltán állt színpadra. Gerzsenyi Gabriella arról beszélt, hogy kettős szerepben áll a színpadon, egyrészt mint gyermek, másrészt mint édesanya, sőt unoka is, mert odafentről biztosan látja a nagymamája, „kicsit talán csóválja a fejét, kicsit eltöpreng, és motyog valamit arról, hogy mibe is csöppentem, de biztos vagyok benne, hogy a mondanivalóját a következőképpen zárja: úgy csináld, drága, hogy jó legyen”.

Az EP-képviselőjelölt azzal folytatta, hogy „mi mindannyian eszerint éljük az életünket. A magunk erejéből igyekszünk mindent megtenni egy jó ügy érdekében, és ha tiszta a lelkiismeretünk, akkor biztosan számíthatunk az Úr segítségére. Nagy örömmel és meghatódva állok most ezen a színpadon, Debrecen nem csupán azért kedves számomra, mert gyermekkoromban többször megfordultam itt, jártam a Nagyerdőn, az állatkertben, a sétálóutcán és itt a nagytemplom körül, Debrecen azért is kedves számomra, mert a fiú, akibe egyetemistaként beleszerettem, itt élt Debrecenben”, ez a fiú ma a férje.

Édesanyám, aki most személyesen nem tud itt lenni, de a közvetítést nézi, eleinte kétkedve fogadta a hazánk közéletét felkavaró eseményeket. Utána enyhült a kétkedése, amikor látta, hogy valami elindult, és ez engem is foglalkoztat. Nem sokkal később, amikor azt tapasztalta, hogy az egyetlen gyermeke szívvel, lélekkel, hittel vág neki egy új útnak, akkor természetesen féltő aggodalom mellett megjelent benne a szeretet, az elfogadás és a maximális támogatás

– hangsúlyozta Gerzsenyi Gabriella, hozzátéve: pontosan úgy, ahogy sok évvel ezelőtt elfogadta, hogy Brüsszelbe megy dolgozni, ugyanúgy támogatta abban a döntésében is, hogy a családjával együtt hazaköltözik Magyarországra, „mert mégiscsak ez a hazánk, és a két kamasz gyermekünket itt szeretnénk felnőtté nevelni”.

14.15: Péter Petra elsőként Magyar Pétert és Ritók Nórát, az Igazgyöngy Alapítvány alapítóját hívta a színpadra. Magyar Péter azzal kezdte beszédét, hogy ne féljenek az esőtől, a Tisza áradásához sok vízre van szükség.

Nem félünk

– skandálták válaszul a tüntetők.

Magyar Péter megköszönte annak a licitálónak, aki a legtöbbet ajánlotta a Menczer Tamás által nőinek nevezett napszemüvegére, „innen is szeretném megköszönni a propagandistáknak, különösen a Megafonnak, de az összes, közpénzen kitartott bértollnoknak, hogy sikerült rajtuk keresztül és a segítségükkel segíteni három nehéz sorsú Debrecen környéki családnak”. A Tisza alelnöke jelképesen átadta a hárommillió forintról szóló iratot Ritók Nórának, amit átutalnak az alapítványnak.

Ritók Nóra többek között arról beszélt, hogy az alapítványuk huszonöt éve dolgozik, nagy tapasztalata van a szegénység, a krízishelyzetek kezelésében. A támogatott családok nevét nem hozzák nyilvánosságra, legfeljebb csak a végén, „nem három, hanem háromezer család is van, akinek szüksége lenne erre a támogatásra”.

14.00: Helyszíni tudósítónk szerint eső fogadta a demonstrációra érkezőket, akik az ország több pontjáról utaztak Debrecenbe.

„Csatlakozz hozzánk egy meghitt, inspiráló délutánra, ahol az anyaság minden szépségét és kihívását ünnepeljük. Az anyaság során betöltött szerepek sokrétűségére szeretnénk rávilágítani, és azokat megünnepelni. Ezen a különleges napon szeretnénk támogatást és elismerést nyújtani minden anyának, miközben hangot adunk a nőket érintő legégetőbb társadalmi problémáknak” – olvasható az esemény leírásában.

Magyar Péter a demonstráció előtt Facebook-oldalán azt írta, hogy „éjszakára kikapcsoltatták a teret mutató webkamerát, majd hajnalban suttyomban provokáló táblákat helyeztek el a lámpaoszlopokon adófizetői pénzen egy ideiglenes rendszámú darus kocsi segítségével”.

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselője, Debrecen volt polgármestere a tüntetéssel kapcsolatban lapunknak úgy fogalmazott, hogy „anyák napjára politikai demonstrációt nem szervezünk, anyák napján az anyákat kell köszönteni. Különösen abszurd, ha egy olyan ember szervez erre a napra demonstrációt, aki közismerten bántalmazó. Ezen a napon virággal kell köszönteni az anyákat, nagymamákat családi körben, még akkor is, ha épp nincsenek annyira jóban egymással”.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Rovatok