Index Vakbarát Hírportál

Részletek a Richter cirkuszi balesetről: Ha ott egy gyerek ül, nem élte volna túl

2024. május 5., vasárnap 13:57

Újabb részletek derültek ki a szombati, Richter Flórián Cirkuszban történt balesetről. Állítólag a légtornászmutatvány közben az egyik artista a védőhálóra esett, a becsapódástól a hálót tartó egyik oszlop kidőlt, és az egyik nézőt fejbe találta. Mentőhelikopterrel életveszélyes állapotban szállították kórházba a sérültet. Egy ügyvéd szerint kártérítési perre számíthat a cirkusz, a balesetnek egyértelműen ők a felelősei.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, baleset történt a Richter Flórián Cirkusz szombat délutáni előadásán, aminek következtében egy néző súlyosan megsebesült. Emiatt az esti előadást le kellett mondania a társulatnak, míg a nézőt kórházba szállították. A cirkusz belső vizsgálatot is indított, de a rendőrséggel is mindenben együttműködnek, hogy a hasonló eseteket megelőzzék a továbbiakban. A Blikk újabb információk birtokába jutott a balesettel kapcsolatban.

A portál információi szerint a Flying Henríquez légtornászcsoport műsorszáma alatt történt a baleset, amikor is a 18 éves David elvétett egy mozdulatot, és a mélybe zuhant. Ugyan védőhálót használtak, tehát az artistának nem esett baja, viszont a hálót tartó egyik oszlop a nézőtérre dőlt a terheléstől, és eltalálta az egyik vendég fejét. Többen pánikolva tárcsázták a mentőket, akik a helyszínre mentőhelikoptert is riasztottak. A balesetet szenvedett középkorú férfit életveszélyes állapotban, eszméletlenül szállították a győri kórházba, légi úton. 

Elszakadt a biztonsági háló feszítőkötele, amikor a légtornász leesett, egy feszítőszalag és egy acélkarabiner pedig egy, az első sorban ülő férfi fejébe csapódott

– mondta a portálnak egy néző. „A tartórúd is kidőlt, de az elől el tudtak ugrani, viszont az elszakadt spanifer olyan sebességgel jött, hogy azt lehetetlen volt kivédeni. El lehet képzelni, mi van, ha azon a széken egy gyerek ül, ő nem élte volna túl a balesetet” – tette hozzá.

„A balesetet szenvedő férfi mögött ültünk, szerencsére mi kisebb horzsolásokkal megúsztuk a történteket” – mondta egy másik szemtanú. „A férfinak tiszta vér volt a feje, lecsúszott a székről, elájult. Sokkos állapotban voltak a gyerekeim, de a többi kicsi is, hiszen ez egy délutáni matiné-előadás volt. Azt hiszem, soha többé nem megyünk cirkuszba.”

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt fog eljárni a hatóság az ügyben, ráadásul egy ilyen munkának, feladatnak, mint egy védőháló kifeszítése, mindig kell legyen felelőse, munkaköri leírással, ellenőrzési naplóval

– magyarázta Horváth László ügyvéd. „Nagy szerencséje a cirkusznak, hogy csak egy ember sérült meg. Kártérítési kötelezettségre számíthatnak, nemcsak a sérülttől, de azoktól is, akikben riadalmat keltett az eset” – tette hozzá.

Rovatok