Index Vakbarát Hírportál

Egyre gyakoribbak a számlaváltós csalások Magyarországon

2024. május 7., kedd 20:59

Egy lengyel és egy debreceni székhelyű, magyar céget is megpróbáltak hamis számlával átverni és megkárosítani. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettessel szemben folytat nyomozást csalás miatt. Figyelmeztetnek, hogy egyre gyakoribbak az ily módon elkövetett bűnesetek és a csalók folyamatosan alkalmazkodnak a kibervédelmi technikákhoz és megpróbálnak átjutni azokon.

Egy lengyel vállalkozást próbált meg hamis számlával átverni és egy debreceni székhelyű magyar céget megkárosítani egy csaló. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül – írta a police.hu. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több az internetes csalás. A bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megszerezni a cégek, illetve a magánszemélyek pénzét.

Jelenleg csalás miatt folytat nyomozást a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben. A csaló egy lengyel céget próbált meg hamis számlával átverni 2024. február 12-e előtt, illetve egy debreceni székhelyű magyar vállalkozást megkárosítani.

Mivel a bizonylaton az elektronikus aláírás és a bankszámlaszám sem volt megfelelő, így az utalást nem hajtották végre.

Mindkét fél észlelte a problémát, így nem utalták át a közel 90 millió forintot. A nyomozás jelenleg is folyik.

A számlaváltós csalások esetében az elkövetők vállalatokat, szervezeteket keresnek fel létező partnercégek nevében, melyeknek a nyilvános adatait felhasználva megtévesztik a vállalatok kapcsolattartóit, hogy a tettesek által megadott számlaszámra utaljanak. Sok esetben az elkövetők a cégek belső levelezéseit támadják és szereznek hozzáférést, majd a levelezőrendszert használva a megrendelésekhez a saját számlaszámaik adatait adják meg.

Rovatok