Index Vakbarát Hírportál

Több vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

2024. május 8., szerda 06:06

Szerdán északon napsütésre, délen viszont záporokra, zivatarokra kell számítani, a maximumok 18 és 23 fok között alakulnak. Zivatar miatt hét vármegyére is kiadták a figyelmeztetést.

Szerdán az északi tájakon a felhős időt követően főleg délután egyre többfelé kisüt a nap, a déli, délkeleti országrészben ezzel szemben erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Reggel még többfelé valószínű főleg eső, zápor, majd az északi tájakon csökken a csapadékhajlam. Délen, délkeleten – nagyobb számban délután – záporok, zivatarok várhatók, helyenként felhőszakadással.

Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, záporoktól, zivataroktól függetlenül a Nyugat-Dunántúlon helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 18 és 23 fok között valószínű, ennél északnyugaton hidegebb, a Dél-Alföldön viszont kissé melegebb lehet az idő.

A HungaroMet kiadta az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. 

Kellemetlen panaszok jelentkezhetnek

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint szerdán kettősfronti hatás várható, így mind a meleg-, mind a hidegfrontra érzékenyek körében kellemetlen panaszok jelentkezhetnek: fejfájás, gyulladásos és görcsös panaszok, ingadozó vérnyomás, szédülés és rosszullét.

Egyeseknél szorongás, pánikszerű rohamok is kialakulhatnak. A szeles tájakon – elsősorban nyugaton – tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság előfordulhat.

Délen a zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben. 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás elérheti az erős fokozatot, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok