Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely szigorú hangvételű levelet írt a kínai elnöknek

2024. május 8., szerda 14:46

Karácsony Gergely főpolgármester levelet írt Hszi Csin-ping kínai elnöknek, melyben „Budapest álláspontját” kívánta megosztani a várost érintő kínai tervekkel és beruházásokkal kapcsolatban.

„Először is: Fudan helyett Diákváros, a budapestiek kiállása meggátolta a kínai luxusegyetem beruházását, ehhez tartsa magát mindenki” – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely.

Második pontként a főpolgármester azt írta Hszi Csin-ping kínai elnöknek írt levelében, hogy „nem a méregdrága, kizárólag a kínai beruházók gazdasági érdekeit szolgáló és csak a turizmust kiszolgáló, a közbeszerzési és versenyszabályokat kikerülő, a budapesti közösségi közlekedéstől elkülönülő magasvasutat, hanem a korábbi terveknek megfelelő, a budapesti közlekedéshez kapcsolódó, így a budapestiek érdekeit szolgáló gyorsvasutat kell építeni”.

Hozzátette, hogy

a kínai tervekből nem kér Budapest.

A Budapest-Belgrád vasútvonalat is említette levelében Karácsony Gerely, mint fogalmazott „a kínaiak érdekében épülő Déli Körvasút túlárazott, környezetromboló építése sem szolgálja Budapest fenntartható fejlődését”.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán érkezik Budapestre, akit Orbán Viktor miniszterelnök különleges menüvel vár.

A kínai államfő hazánkról alkotott véleményéről ebben a cikkünkben írtunk.

Rovatok