Index Vakbarát Hírportál

Sulyok Tamás fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt a budai várban és a Sándor-palotában

2024. május 9., csütörtök 14:50 | aznap frissítve

Sulyok Tamás köztársasági elnök ünnepélyes ceremónia keretében fogadta Hszi Csin-ping kínai elnököt a budai várban csütörtökön. A kínai államfő a kölcsönös tisztelet és bizalom fontosságát hangsúlyozta, Sulyok Tamás köztársasági elnök kijelentette, Magyarország továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között. Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt az eseményen.

A budai vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Hszi Csin-ping megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatás és az őszinte baráti viszony megnyilvánulásait, a magyar köztársasági elnök meghívást kapott Pekingbe.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Hszi Csin-ping kínai elnök szerda este, 9 óra előtt pár perccel érkezett meg Budapestre. Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát.

A Kínai Népköztársaság elnökének hivatalos programja csütörtökön kezdődött. A Sándor-palotában tartott plenáris találkozón a kínai elnök kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint: „Bajban ismerszik meg az igaz barát.”

Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország alaptörvényét, amely kimondja: „Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével.” Magyarország a kelet–nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért Magyarország továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között – tette hozzá a magyar államfő.

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez.

A gazdasági kapcsolatok erősödésének gyakorlati megvalósulása a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítése, és az, hogy hamarosan hét kínai nagyvárosba indul közvetlen légijárat Budapestről, továbbá Magyarország kezdeményezettje lett Kína vízummentességi programjának.

Az oktatás és az autóipar területén is szoros az együttműködés

A két ország között létrejött oktatási kapcsolatok eredményeként a 2022/2023-as őszi szemeszterben Kínából 2481 hallgató tanult Magyarországon, ami azt mutatja, hogy népszerűek a magyar egyetemek a kínai hallgatók körében – írja az MTI. Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium működik Magyarországon, ahol Európában egyedülálló módon az oktatás magyar és kínai nyelven folyik. Az öt legnagyobb magyar városban – Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen – működik Konfuciusz Intézet.

Magyarország fontos lépéseket tett a zöld elektromos autóipari átállás területén, melynek további lendületet ad, hogy a kínai BYD, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója az első európai autógyárát Szegeden hozza létre. A CATL 3000 milliárd forint (8,3 milliárd dollár) értékű debreceni befektetése Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása.

Az Index információ szerint a Tükörteremben is sor került egy megbeszélésre, amelyen mind a két ország delegációja részt vett. Hszi Csin-ping megköszönte a rendkívül szívélyes fogadtatás és az őszinet baráti viszony megnyilvánulásait. A kínai államfő sok sikert kívánt Magyarország soros EU-elnökségéhez, reményét fejezve ki a kapcsolatok mélyítése és a pragmatikus együttműködés előmozdítása iránt. A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe. A meghívást Sulyok Tamás elfogadta. A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt.

Rovatok