Index Vakbarát Hírportál

David Pressman is kommentálta Orbán Viktor és Volodmir Zelenszkij telefonbeszélgetését

2024. május 9., csütörtök 20:01

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szűkszavú X-bejegyzésben reagált az Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti telefonbeszélgetés hírére.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke telefonon tárgyalt egymással, és áttekintették a magyar–ukrán kapcsolatok minden fontos elemét.

Az alkalomról Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is posztolt X-oldalán. „Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij szerdán telefonon folytatott megbeszélést, amelyen a magyar–ukrán kapcsolatok legfontosabb elemeiről, elsősorban a háborúról és a békéről tárgyaltak” – írta bejegyzésében. „Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország kész támogatni minden olyan kezdeményezést, amely a békéhez vezet, és a két vezető megállapodott a kétoldalú konzultációk folytatásában” – tette hozzá.

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete nem hagyta szó nélkül a megbeszélést. Rövid, tömör, szűkszavú bejegyzéssel jelentkezett X-oldalán, amelyhez csatolta a Kovács Zoltán posztjáról készült képet.

Pozitív előrelépés

– jegyezte meg a nagykövet.

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij egyébként megegyeztek abban, hogy a kétoldalú konzultációkat folytatni fogják, Ukrajna elnöke is megosztotta közösségi oldalán a hírt a különleges alkalomról.

Zelenszkij meghívta Orbánt a békecsúcsra

„Hosszas és koncentrált telefonbeszélgetést folytattam Magyarország miniszterelnökével, és meghívtam őt a békecsúcsra. Magyarország álláspontja fontos számunkra a béke közelítése és közös regionális biztonságunk szempontjából” – írta az X-en Volodimir Zelenszkij a tárgyalást követően.

Hangsúlyoztam Ukrajna érdekét a Magyarországgal való jószomszédi kapcsolatokban, valamint a kereskedelmi, energetikai és logisztikai együttműködés fejlesztésében. Egyeztettük a következő lépéseket a kétoldalú kérdések teljes körének kölcsönösen előnyös módon történő megoldása érdekében. Megvitattuk Ukrajna uniós integrációját is

– tette hozzá az ukrán elnök. „Meggyőződésem, hogy Ukrajna gyors uniós csatlakozása mindkettőnk országának előnyös lesz” – zárta bejegyzését Volodimir Zelenszkij.

Rovatok