Index Vakbarát Hírportál

Igazi ajándék volt az angolérettségi

2024. május 9., csütörtök 09:11

Csütörtökön több mint 50 ezer diák érettségizett angolból. A vizsga a hét eleji dömping után igazi felüdülés volt. Az Eduline már a nem hivatalos megoldásokat is közzétette.

12:30 – Nem sokkal az érettségi vége után az Eduline közzétette a középszintű vizsga nem hivatalos megoldásait: szövegértés, nyelvhelyesség, hallás utáni szövegértésíráskészség. Egy diák az oktatási szakportálnak a feladatsort úgy kommentálta: „A héten megírt magyar-, matek- és töriérettségi után ez az angol egy ajándék volt” – hozzátéve, hogy ilyen könnyű feladatokkal még gyakorlás közben sem találkozott. 

11:30 – A negyedik részben egy Prágában felejtett e-book-olvasóról kellett írniuk az érettségizőknek, amellett, hogy tanácsot is kellett adniuk egy lengyel barátjuknak.

11:00 – Margaret McCollum, antropológia és Guinness-rekorder – ilyen témákat kaptak az angolból középszinten érettségizők a vizsga harmadik, hallás utáni szövegértés feladatrészében.

10:15 – A második, nyelvhelyességi rész írását 10 órakor kezdhették meg a diákok, akik a szövegekben görögdinnye-fesztivállal, egy XVII. századi bevásárlólistával és mínusz 30 fokban való biciklizéssel is találkozhattak. 

9:15 – Állatkert, a hírek káros hatása, Edinburgh és a karácsony is előkerült az idei középszintű angolérettségi első részében, a szövegértésben – írja az Eduline. Az oktatási szakportálnak ezt a feladatrészt egy szaktanár úgy kommentálta: „Meg kellett dolgozni azért, ha valaki el akarta rontani."

Folytatódik a 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszaka. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán pedig történelemből vizsgáztak a diákok. Csütörtöktől az idegen nyelvi vizsgák következnek, ma az angolosok bizonyíthatnak. Ebből a tantárgyból középszinten 34 491-en, emelt szinten 20 821-en adnak számot a tudásukról.

Mint arról korábban beszámoltunk: a 2024-es tavaszi érettségi időszak egy új korszak kezdetének is tekinthető, most ugyanis már azok számára is elérkezett a legfontosabb középiskolai megmérettetés, akik 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdték meg a tanulmányaikat. A változás azonban az angolérettségit nem érinti, a diákok a korábbi évek követelményeivel számolhatnak.

Az idegen nyelvi vizsgák középszinten és emelt szinten is 4 részből állnak, amelyek az alábbiak:

Tavaly középszinten az alábbi feladatokkal kellett megbirkózni:

Arról, hogy mit kell tudni a most érettségiző generációról, itt írtunk bővebben.

Rovatok