Index Vakbarát Hírportál

Teljesen átalakul a Magyar Honvédség

2024. május 9., csütörtök 19:59

A Magyar Honvédség teljes átalakítása zajlik: 21. századi, NATO-kompatibilis, világszínvonalú haderő épül haditechnikai értelemben, amelyben kultúra- és szemléletváltás is zajlik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

A béke haderő egyenruhás munkavállalóit felváltják a hazaszeretettel, harci szellemmel, eltökéltséggel átitatott magyar fiatalok, akik mindennél komolyabban veszik ezt a szolgálatot –fogalmazott a miniszter a Honvédelmi Sportközpontban tartott Szemere Miklós négytusa lövész csapatverseny ünnepélyes eredményhirdetésén.

A fiatalokhoz úgy szólt: ha úgy döntenek, hogy csatlakoznak ehhez a folyamathoz, személyes életükben is jó döntést hoznak, mindennap azzal fekhetnek le, hogy egy szent ügyet szolgálnak.

„Szükségünk van önökre, szükségünk van a magyar fiatalokra, arra, hogy minél többen ismerjék fel: ha mi magunk nem teszünk a saját védelmünk érdekében, akkor senki más nem fog helyettünk. Ez nekünk a legfontosabb. Magyarország, a magyar kultúra, a magyar értékek fennmaradása – ezeréves történelmünk bizonyítja – csak nekünk fontos, de nekünk mindennél fontosabb” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ismertette, az országban öt helyen jöttek létre honvédelmi sportközpontok, és már 149 iskolában zajlik a haderőfejlesztés egyik legsikeresebb programja, a Honvéd Kadét Program oktatása, így 9500 fiatal ismerkedik a katonai alapismeretekkel.

Mindaz a tudás, tapasztalat, amit a programban és a sportközpontokban szereznek, akkor is megtérül, ha nem a katonai pályát választják

– mondta.

Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke az ünnepségen célként fogalmazta meg, hogy valamennyi vármegyében épüljön sportközpont, és elmondta, már nemcsak középiskolásoknak, de általános iskolásoknak is szerveznek katonai akadályversenyeket.

Rovatok