Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping csütörtök délután tart közös sajtótájékoztatót

2024. május 9., csütörtök 11:54

Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán tett közzé egy videót arról, ahogy feleségével Hszi Csin-ping kínai elnököt és annak feleségét fogadják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A találkozó ellen többen is tüntettek és tüntetnek most is, viszont Gulyás Gergely szerint hatalmas megállapodásokat köt a két ország, amiről bővebben a csütörtök délután fél 6-kor kezdődő sajtótájékoztatón beszél majd Orbán és a kínai elnök.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Hszi Csin-ping kínai elnököt és házastársát. Ezekről a pillanatokról osztott meg egy videót közösségi oldalán a magyar kormányfő, amiben azt mondta, hogy

örömmel és barátsággal fogadjuk önöket ezen a történelmi találkozón.

A kínai elnök programja csütörtök délelőtt egy látogatással indult a Sándor-palotában, ahol Sulyok Tamás államfővel is találkozott, közben a momentumosok Micimackónak öltözve tiltakoztak Hszi Csin-ping látogatása ellen. A tiltakozó megmozdulások egyébként már tegnap megindultak, de a kínai nagykövetség „önkéntesei” vagy Kövér László szinte mindegyiket azonnal hatástalanította.

Mindeközben Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Kormányinfót is tartott, amelyben elárulták, hogy

délután fél 6-kor tart közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor és Hszi Csin-ping.

Gulyás egyébként azt is elmondta, hogy több megállapodás született a magyar és a kínai kormány között, „olyan területeken kötünk megállapodásokat, ahol Kína csúcstechnológiát képvisel”.

Rovatok