Index Vakbarát Hírportál

Híznak a műtéti várólisták: kiderült, mire kell a legtöbbet várni

2024. május 9., csütörtök 06:20

Hétezer emberrel több vár valamilyen műtéti beavatkozásra 2024 májusában, mint tavaly áprilisban. A legtöbben térdprotézisre várakoznak, melyre megduplázódott a várólista mérete a koronavírus-járvány kezdete óta.

Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője a Magyar Kórházszövetség konferenciáján elmondta, hogy jelenleg 47 ezer beteg vár műtéti beavatkozásra Magyarországon – írja az Economx.

A 47 ezer emberből 15 ezer beteg térdprotézisre, majdnem 14 ezren szürkehályog-műtétre, 8 és fél ezren pedig csípőprotézisre várnak.

Tavaly április végén a NEAK adatai szerint még 40 ezer ember volt ezeken a várólistákon.

Pálosi elmondása szerint eddig 70 milliárd forintot költöttek olyan műtétekre, melyekre a legtöbben várakoznak, az idei költségvetésben pedig 5,2 milliárd forint áll rendelkezésre a várólista csökkentésére.

A főosztályvezető megjegyezte, ha a betegek bevállalnák a hosszabb – adott esetben 50 kilométeres – utazásokat, akkor sokkal hamarabb is sorra kerülhetnének.

A műtétek számának csökkenését a humán erőforrás – és főleg a műtéteket végző orvosok – hiánya és az anyagi nehézségek okozzák. 

A NEAK 2023-ban, tíz különböző kórházban végzett felmérése szerint 972 orvos végzett nagy ízületi protézisműtétet. A műtétek 80 százalékát az orvosok negyede végezte el.

Csökken a régóta várakozók száma

„Merre tart az egészségügy?” címmel tartott előadást Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára áprilisban a Semmelweis Egyetemen. Ebben érintette a várólisták kérdéskörét is.

A várólista nem attól fog csökkenni, hogy magánszolgáltatók is kapnak NEAK-finanszírozást, hanem attól, ha megfizetjük az állami kórházban a műtétet, ahol azt elvégzik

– mondta Takács Péter.

Az államtitkár ekkor azt közölte, szerinte az utóbbi időben jelentősen csökkent azok száma, akik 60 napnál régebb óta várnak műtétre. A Pálosi Mihály által elmondottakkal egybevágóan ő is arról beszélt, hogy a Covid-lezárásokat követő időszakban volt a legrosszabb a helyzet, most pedig 26 ezren várnak műtétre 60 napnál régebben.

„Három olyan terület van, ahol ennél több időt kell várni operációra: a csípő-, térd- és gerincműtéteknél hosszabb a lista. A szemészeti ellátás területén a Covid előtti szintet hozzuk” – fogalmazott.

Rovatok