Index Vakbarát Hírportál

Előkerült egy újabb felmérés: csak három párt jutna most be a parlamentbe

2024. május 10., péntek 10:00

Csak három párt került volna be a parlamentbe, amennyiben május elején országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon – összegezte az IDEA Intézet az április végén és május elején elvégzett felméréséből. A felnőtt népesség kicsivel több mint negyede szavazna jelenleg a Fidesz–KDNP-re, míg a Tisza Párt támogatottsága 15, a Demokratikus Koalícióé pedig 11 százalékos szintet ért el a hónap elején.

Az IDEA Intézet szerint amennyiben május elején országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon, úgy csak három párt jutott volna a parlamentbe: a FideszKDNP, a Tisztesség és Szabadság Párt, illetve a Demokratikus Koalíció.

A Momentum és a Mi Hazánk egy május elején tartott választáson nem érte volna el a bejutást. És a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) támogatottsága is hosszabb idő után a parlamenti bejutási küszöb alá esett – összegezte az IDEA Intézet.

Nagyon vezet a Fidesz

Ám idén június 9-én nem országgyűlési, hanem európai parlamenti és önkormányzati választások lesznek Magyarországon. A vizsgálat szerint a népesség választási hajlandósága május elején meglehetősen magas volt, lényegesen magasabb annál, mint amilyen az EP-választásokon a korábbi években megszokottá vált.

Az IDEA Intézet felmérése szerint május elején, ha arra „most vasárnap” került volna sor, a felnőtt népesség tagjainak 56 százaléka 100 százalékosan meg volt arról is győződve, hogy június 9-én majd szavaz. 

Az IDEA Intézet eredményei szerint, ha az európai parlamenti választásra május elején került volna sor, a szavazatok 40 százalékát a Fidesz–KDNP-t szerezte volna meg, míg a választáson résztvevők 21 százaléka a Tisza Pártot, 17 százalékuk pedig a DKMSZPPárbeszéd közös listáját támogatta volna.

A közleményüket úgy zárták, hogy egy hónappal a választások előtt, e pártokon kívül csak az MKKP európai parlamenti támogatottsága érte volna el még éppen az 5 százalékot.

(Borítókép: Orbán Viktor 2024. február 26-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok