Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping Magyarország felett ebédelt

2024. május 10., péntek 15:21

Hszi Csin-ping budapesti látogatása a végéhez közeledik. Az utolsó napon, pénteken a Mol-toronyban található Virtu étteremben ebédelt együtt a kínai elnök a magyar kormányfővel, az eseményhez feleségeik is csatlakoztak.

Háromnapos magyarországi állami látogatásának végén Hszi Csin-ping kínai elnök és házastársa, Peng Li-jüan közös ebéden vett részt Orbán Viktor miniszterelnökkel és feleségével, Lévai Anikóval Budapesten, a Virtu étteremben – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy már 2009-ben, Pekingben, amikor Hszi elnök még Kína alelnöke volt, ő pedig a magyar ellenzék vezetője, megállapodtak: erősíteni fogják a magyar–kínai kapcsolatokat. Most pedig, 15 évvel később 18 megállapodást írhattak alá, és új terveket, új célokat is meghatároztak.

A miniszterelnök szellemes bejegyzésében a pénteki találkozóról azt írta: 

Sosem látott magasságokban a magyar–kínai kapcsolatok.

Mint írtuk, húsz éve nem járt kínai elnök Magyarországon, Hszi Csin-ping viszont szerda óta Budapesten van. A tárgyalásokról és a megállapodásokról Orbán Viktor és Hszi Csin-ping tett bejelentéseket.

Stratégiai partnerséget kötött a két ország, az együttműködést kiterjesztik a nukleáris iparra is. Szijjártó Péter csütörtökön bejelentette, hogy tizennyolc megállapodást írt alá Magyarország és Kína.

Arról, hogy a nemzetközi sajtó hogyan látta Orbán Viktor és Hszi Csin-ping budapesti találkozóját, itt írtunk részletesen

Rovatok