Index Vakbarát Hírportál

Látványos égi jelenséget csodálhatunk meg szombat hajnalban

2024. május 10., péntek 10:49

Szombat hajnalban érkezik és heves geomágneses vihart okoz majd a csütörtöki napkitörés szele. 8,33-as KP-indexet várnak a szakemberek, ami akár szabad szemmel is látható sarki fényt hozhat.

A csütörtök reggeli X2.2-es intenzitású napkitörés az előzetes várakozásoknál hevesebb turbulenciákat okozhat majd a Föld mágneses terében. A NOAA űridőjárással foglalkozó osztálya, az SWPC friss előrejelzésében évek óta nem látott erősségű, 8,33-as KP-indexet vár a szombat reggeli órákra – írja az Időkép.

Hazánkból általában 5–6-os KP-index esetén hosszú expozíciós fényképezőgépekkel már látható a sarki fény, az ennél magasabb értéknél pedig nem kizárt, hogy akár szabad szemmel is látható lesz a jelenség.

A KP-index

A KP-index egy globális index, amellyel a geomágneses aktivitást, vagyis a Föld mágneses terének zavartságát fejezik ki, értéke 0-tól 9-ig terjedhet. A 0 inaktivitást jelöl, míg a 9-es extrém geomágneses vihart. Minél magasabb a KP-index, annál jobban közelít a sarki fény az Egyenlítő felé.

A legintenzívebb időszak szombaton reggel 8 és 11 óra között várható, de már az azt megelőző háromórás időablakban is 7-es értéket várnak a szakemberek. A jelenség megfigyelésében így a korai napkelte lesz a legnagyobb akadály.

Az ideális megfigyelőhely így leginkább pár időzónával nyugatabbra, Amerikában lesz, de kis szerencsével már az éjjeli órákban is látható lesz a jelenség hazánkból.

A Nap péntek reggel újabb, X3.98-as kitörést produkált, így további turbulenciák várhatók a következő napokban a Föld mágneses terében. A kitörésről látványos grafikát készített a HUXt napszélmodellje.

Rovatok