Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy György a BME díszpolgára lett

2024. május 11., szombat 16:40

Díszpolgári címet adományozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének. A kitüntetést ünnepélyes keretek között adták át szombaton az egyetem szenátusi ülésén. Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a Műegyetem Neumann professzori címét vehette át.

Matolcsy György fontos célnak tekinti a jegybank és a BME nemzetközi kapcsolatainak fejlesztését és kiépítését. A Magyar Nemzeti Bank elnöke támogatja a vezető nemzetközi hírű kutatók, tudósok meghívását is, hogy ezáltal is erősítsék a szakmai, tudományos párbeszédet – írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) díszpolgári címet adományozott Matolcsy Györgynek. A kitüntetést Czigány Tibor rektor adta át az egyetem szombati szenátusi ülésén. Az egyetem rektora beszédében méltatta a jegybank elnökének Műegyetemet támogató tevékenységét.

Az egyetem Facebook-bejegyzéséből az is kiderült, hogy 

Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a Műegyetem Neumann professzori címét vette át szombaton a BME rektorától. 

Matolcsy György segítségével az MNB és BME stratégiai együttműködést kötött

Az MNB közleménye szerint Matolcsy György kezdeményezésére 2019-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) stratégiai együttműködési megállapodást kötött a pénzügyi, közgazdasági és gazdálkodástudományi gondolkodás fejlesztésére. A két intézmény célja, hogy a műszaki innovációk üzleti és társadalmi értékének feltárásán és bemutatásán keresztül fejlesszék Magyarország nemzeti versenyképességét. 

Mint írták, az együttműködés keretében tudományos műhelyeket alakítottak ki és működtetnek a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, az adattudomány, valamint a zöldinnováció, zöldpénzügyek és -gazdaság, továbbá a felsőoktatási innovációs fejlesztések és együttműködések területén. 

A műhelymunkák mellett az MNB és a BME közös tevékenységében kiemelt figyelmet kap az oktatásfejlesztés. Matolcsy György szakmai tudásával és tapasztalatával személyesen is hozzájárul a jövő generációinak formálásához, amikor egyetemi előadások keretében találkozik a BME hallgatóival. Az elmúlt években a jegybank és az egyetem közös szervezésében számos tudományos rendezvényt, konferenciát is szerveztek – tették hozzá.

Rovatok