Index Vakbarát Hírportál

Leköpik, megdobálják, sörrel öntik le az ellenőröket, de volt, akire dobócsillaggal támadtak

2024. május 11., szombat 16:25

A MÁV–Volán-csoport a rendőrséggel közösen dolgozik a közfeladatot ellátó személyek elleni támadások visszaszorításán. Minden egyes incidens esetén rendőrségi feljelentést tesznek. A cégcsoport határozottan kiáll munkatársai mellett, és börtönbe kerül az, aki a közfeladatot ellátó személyre támad.

A MÁV-START-nál dolgozó, közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos cselekedetek száma sokat csökkent az elmúlt pár évben, 2023-ban azonban ismét növekedés volt tapasztalható, csaknem 40 százalékos, tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók – áll a cég szombati közleményében.

Idén az első negyedévben is már 24 eset történt, ebből 10 alkalommal tettlegesség, 14-szer tettleges becsületsértés. A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy

leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték a munkáját végző jegyvizsgálót,

az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót. Vida Andrea, a MÁV-START vezető jegyvizsgálója ismétlődő esetekről számolt be:

Egy notóriusan visszatérő társasággal történt incidens. Rendszeresen Ercsiben szállnak fel, és Érd felsőig vesznek jegyet, de minden esetben Kelenföldig utaznak, amit szóvá tettem nekik. Szóváltás után dobócsillaggal támadtak rám, csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem sérültem meg.

Orrtörés és nyolc napon túl gyógyuló sérülések

Közölték azt is, hogy a Volánbusznál országos szinten havonta többször történik valamilyen fizikai támadás a munkavállalók ellen, a szóbeli atrocitás pedig már mindennapos jelenség. A legdurvább esetek egyikében 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a Volánbusz munkatársa,

több helyen eltörött az orra, több foga kilazult, arcán és felsőtestén számos zúzódás keletkezett.

Egy másik autóbusz-vezetőt fej-, borda- és bokasérülések, súlyos zúzódások miatt szállítottak kórházba. Számos esetben 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek a cég munkatársai, illetve többször személyes anyagi kár is keletkezett, mert a bántalmazások során többük szemüvege is eltört.

Minden esetben rendőrségi feljelentést tesznek

A MÁV–Volán-csoport a munkatársai ellen elkövetett erőszak – akár szóbeli, akár fizikai bántalmazásról van szó – minden formáját elítéli, és minden egyes esetben rendőrségi feljelentést tesz. A fedélzeti, állomási és testkamerák segítségével, továbbá a rendőrség hathatós együttműködésének köszönhetően sikerül elfogni az elkövetőket.

Mint írták, a jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV-jármű-vezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre számíthat, tette szabadságvesztést is vonhat maga után. A MÁV–Volán-csoport célja, hogy kollégái biztonságban végezhessék a munkájukat, és egyetlenegy bűncselekmény se maradjon jogkövetkezmény nélkül.

Rovatok