Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Az én feladatom, hogy javítsam a Kína és az EU közti kereskedelmi kapcsolatokat

2024. május 11., szombat 18:27

Orbán Viktor miniszterelnök a kínai állami médiának adott interjúban elárulta, mi a közös a két országban, és beszélt a kínai cégek, befektetők magyarországi terjeszkedéséről is. A kormányfő azt is elmondta, hogy a Kína és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatok javítása lesz az egyik feladata a féléves uniós elnökség alatt.

Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos budapesti látogatása alatt Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a kínai állami médiának. A csaknem félórás beszélgetésen a kormányfő többek között arról is beszélt, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal 2026-ra elkészül. Meg is hívta a kínai riportert, hogy ha elkészült, vonatozzanak egyet közösen – írja a 444.hu.

Kína gazdasági eredményeit és fejlettségét is hosszasan méltatta a miniszterelnök, Magyarországot pedig úgy jellemezte, mint a legkeletibb ország nyugaton, amely ősi nemzet, és nyitott a keleti nyitásra. Arról is szó volt, hogy mindkét ország a béke pártján áll.

Kína és Magyarország soha nem támogatta a háborút. Mert azt gondoljuk, hogy a háború rossz dolgokat hoz az embereknek. Tehát a béke sokkal jobb, a harmónia sokkal jobb, az együttműködés sokkal jobb. Szóval reméljük, hogy Kína fontos béketeremtő pozíciót vagy szerepet fog betölteni a jövőben

– mondta a riporternek Orbán Viktor.

Változóban a világ erőközpontja

A miniszterelnök azt is közölte, hogy a fejlett kínai technológiák és a kiváló magyar szakképzett munkaerő találkozása kiemelkedő eredményeket hozhat, majd arról beszélt, hogy bár a transzatlanti együttműködés sokáig vitathatatlanul fölényben volt, a világ erőközpontja jelenleg változóban van.

A kérdés szerinte az, hogy tekintünk azokra a szereplőkre, akik ennek a régi erőközpontnak a kihívóivá váltak. Szerinte sokan ezt fenyegetésként élik meg, pedig „Kínát lehetőségnek kellene tekintenünk, nem kockázatnak vagy fenyegetésnek”, mert „az együttműködés és a kapcsolat mindig jobb, mint az elszigeteltség és a széthúzás”.

A kínai cégek, befektetők magyarországi terjeszkedéséről azt mondta: nem volt nehéz meggyőzniük egymást arról, hogy Magyarország jó hely lehet arra, hogy egy nagy kínai cég eljöjjön, és megalapítsa az első elektromosautó-gyárat Magyarországon, mert bíznak egymásban, és politikailag jól megalapozott kapcsolatuk van. „És ne felejtsük el, hogy bár mindössze 10 milliós nagyságrendű ország vagyunk, de egy több mint 400 millió fős közösséghez tartozunk” – tette hozzá.

Orbán Viktor célja a Kína és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatok javítása

A soron következő magyar uniós elnökség is szóba került, és hogy Magyarország hogyan igyekszik majd igazgatni a Kína és az Európai Unió közti diplomáciai kapcsolatokat. Orbán Viktor erre úgy felelt:

Az Európai Unió a világ legbonyolultabb teremtménye. Magyarország július 1-jétől érkezik, hogy segítse az unió előrehaladását. Az egyik probléma a kínaiakkal való kapcsolat, ez nem kérdés. Az én feladatom ebben a féléves elnökségben az lesz, hogy javítsam a Kína és az Európai Unió közti kereskedelmi kapcsolatokat, és leállítsam mindazokat a próbálkozásokat, amelyek a köztük lévő kapcsolat mennyiségét és minőségét próbálják visszaszorítani. Bonyolult kérdés lesz, de vannak jó partnereim – például Franciaország és Szerbia.

Az interjú végén a riporter azt kérdezte Orbántól, hogyan hatott rá a futball iránti szenvedélye. „A futball lényege pontosan olyan, mint a politika lényege. Mert a kérdés nem az, hogy most hol van a labda. Mindenki láthatja, hol van most a labda. A kérdés az, hogy hol lesz a labda. Ez a látásról szól. Az előre gondolkodásról” – válaszolta a miniszterelnök, majd megjegyezte, hogy Kínában a legjobban a türelmet szereti.

Mint megírtuk, Hszi Csin-ping kínai elnök kétnapos látogatást tett május 8. és május 10. között Budapesten. A két ország stratégiai partnerséget kötött, az együttműködést kiterjesztik a nukleáris iparra is.

Arról, hogy a nemzetközi sajtó hogyan látta Orbán Viktor és Hszi Csin-ping budapesti találkozóját, itt írtunk részletesen.

Rovatok