Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter őszintén elmondta, mit gondol az olasz antifa aktivista EP-listára kerüléséről

2024. május 12., vasárnap 06:55

Megdöbbentőnek nevezte Szijjártó Péter azt, ahogy bizonyos médiumok kezelik Ilaria Salis ügyét. A minisztert egy Londonban tartott előadáson kérdezték antifa aktivistáról, és hangsúlyozta: azt az embert védik, aki azzal a céllal érkezett Budapestre, hogy agyonverjen embereket az utcán, ez elképesztő.

Ilaria Salis antifasiszta aktivistát 2023 februárjában tartóztatták le, mert társaival Budapesten súlyosan összevert embereket, mert azt gondolták róluk, hogy a neonáci Kitörés túra résztvevői – állt a korábbi vádiratban.

,,Szégyen és kínos, de nem nekünk" – ezzel a címmel osztott meg bejegyzést még pénteken Szijjártó Péter külgazdasági, akit egy Londonban tartott előadás során kérdeztek Ilaria Salisról.

A miniszter arra a kérdésre, miszerint mennyire lesz kínos, hogy egy európai parlamenti képviselő Budapesten ül börtönben, miközben Magyarország átveszi a soros elnökséget az Európai Unióban, a miniszter úgy reagált, hogy 

számomra az a kínos, ahogyan kezelik ezt az ügyet, ahogy a média kezeli ezt az ügyet, és ahogy az olasz politikai élet kezeli ezt az ügyet. Megdöbbentő számomra, hogy őszinte legyek. Megdöbbentő, mert önök azt az embert védik, aki azzal a céllal érkezett Budapestre, hogy agyonverjen embereket az utcán.

„Tényleg védjük az ilyen embereket? Tényleg az ilyen embereket tekintjük hősöknek? Ezek az emberek, beleértve ezt a hölgyet is, Budapestre jöttek azzal a határozott szándékkal, hogy embereket verjenek az utcán. Mit tettek? Nem találtak szélsőjobboldali embereket, ezért vadásztak olyan emberekre, akik fekete öltönyt vagy fekete ruhát viseltek, és kevesebb hajuk volt, mert azt gondolták, hogy ők szélsőjobboldaliak, és megverték őket az utcán, nyíltan” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter úgy folytatta, hogy ,,látta a képeket ezekről az emberekről a viperákkal? Majdnem megölték őt. Nézze meg a képeket a fejükről, a testükről, ez a hölgy ezzel a szándékkal jött, és megverték ezeket az embereket. Most meg hősként kellene tekinteni rá? Hol élünk? És minket vádolnak, hogy hogyan bánunk azzal a személlyel, aki ilyen kegyetlen szándékkal jött Magyarországra. Sajnálom, hogy börtönben tartjuk őt, de mit kellene vele tegyünk? Tegyük őt a Hősök terének a közepébe, és mutassuk meg, hogy ez Európa jövője?"

Korábban  megírtu k, hogy annak ellenére, hogy Magyarországon Ilaria Salist bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével gyanúsították meg, és letartóztatását is elrendelték, Olaszországban jelöltként indítja a baloldal az európai parlamenti választásokon. 

Rovatok