Index Vakbarát Hírportál

Bóka János: Történetének talán legnagyobb kihívásaival szembesül az Európai Unió

2024. május 12., vasárnap 20:14

Az Európai Unió talán történetének legnagyobb kihívásaival szembesül, minden választópolgárnak van szava abban, hogy ezekre milyen válaszokat adjon az EU – mondta az európai ügyekért felelős miniszter vasárnap a budapesti Szabadság téren, az Európa-napi rendezvények megnyitóján.

Bóka János hangsúlyozta: az, hogy Magyarország húsz évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, nemzeti konszenzuson alapuló döntés volt, amelynek akkor nem volt és most sincsen alternatívája.

Magyarország július 1-jével veszi át az EU Tanácsának soros elnöki feladatait, amikor tisztességes közvetítőként közös megoldásokat fognak keresni a közös európai problémákra – jelentette ki a miniszter.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője kifejtette, az uniós csatlakozással az Európai Unió és Magyarország is erősebb lett, a csatlakozás változást hozott egyéni és közösségi szinten is, a magyarok szabadabban utazhatnak, tanulhatnak, és vállalhatnak munkát Európa-szerte; az EU-tagság hozzájárult az életszínvonal emelkedéséhez.

A csatlakozás óta a közösségek, önkormányzatok, régiók is megerősödtek a számtalan uniós támogatású fejlesztési projektnek köszönhetően; az ország nemzetközi befolyása növekedett, versenyképessége, gazdasági teljesítménye tovább bővült – tette hozzá Zupkó Gábor.

Az Európai Unió jövője

Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője arról beszélt, négy hét múlva mintegy 370 millió európai, köztük nyolcmillió magyar választópolgár járulhat az urnákhoz az európai parlamenti választásokon.

Ma tehát azt is ünnepeljük, hogy a szüleink és nagyszüleink által kivívott demokrácia lehetővé teszi, hogy közösen formáljuk Európa és az Európai Unió jövőjét

– fogalmazott Lővei Andrea, hozzátéve, hogy minél többen szavaznak, annál erősebb lesz a demokrácia.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája által szervezett, 20 éve az EU-ban című rendezvényen futóverseny, kvízjátékok, ingyenes koncertek, valamint civil szervezetek sátrai várták az érdeklődőket.

A „20 év – 20 kilométer – EU-s futás” nevet viselő akadálymentes futóversenyen 1548 egyéni futó és 650 két-, illetve háromfős váltócsapat teljesítette a távot. Rajthoz állt két többszörös olimpiai bajnok – Kiss Gergely vízilabdázó és Storcz Botond kajakos –, valamint Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó is. A futóverseny útvonalán a résztvevők húsz kiemelt uniós fejlesztéssel is megismerkedhettek, mint például a szegedi lézeres kutatóközpont, a komplex egészségügyi szűrőprogramok lebonyolítása Nógrád vármegyében vagy az M3-as metró felújítása Budapesten.

Rovatok