Index Vakbarát Hírportál

Öt forintért kínálnak egy gyermekorvosi praxist Magyarországon, mégsem kell senkinek

2024. május 12., vasárnap 07:48

Garda Károly vépi gyermekorvos ötven év után nyugdíjba menne, de jelképes összegért sem tudja eladni praxisát. Felújított rendelő és szolgálati lakás várná a Vas vármegyei Vép új házi gyermekorvosát, de nincs jelentkező. A probléma nem egyedi, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szervezetének vezetője szerint ha a kormányzat nem lép, az alapellátási rendszer 10 év múlva összeomolhat.

Több mint harminc évig számíthattak a vépi szülők Garda Károly házi gyermekorvosra. A Szombathely melletti kisvárosban ő látta el a rendelőjéhez tartozó nagyjából 1100 gyereket, azonban a 75 éves gyerekorvos augusztusban nyugdíjba menne.

„Korábban megfogalmaztam, hogy ha elérem az ötvenedik évet a szakmában, akkor le kell tenni a lantot. Csak ugye nem az valósult meg, amit akkor gondolt az ember, hogy majd itt a fiatal kollégáknak át tudom adni a praxiskört” – fogalmazott a gyermekorvos az RTL-nek, aki február óta keresi az utódját. A rendelőt és az ahhoz tartozó feladatokat jelképes öt forintért adná oda.

A mögöttem látható rendelőt két éve felújítottuk teljes egészében, egy lakást is akár tudunk biztosítani a jelentkező orvosnak, egy szolgálati lakást. Tehát mi tárt karokkal várnánk azt az orvost, aki ezért a jelképes öt forintért jelentkezne

– jelentette ki Kovács Péter, Vép polgármestere.

Ennek ellenére senki sem jelentkezett az elmúlt három hónapban, pedig gyerekorvosra szükség lenne. „Megpróbálják már most a szülők, keresnek másik településen gyermekorvost, de nincs a környéken, csak esetleg a nagyobb városokban” – tette hozzá a polgármester.

Nem egyedi problémáról van szó, megszűnhet az alapellátás

A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi tagozatának elnöke szerint a Vas vármegyei Vép problémája nem egyedi.

Eddig azt vettük észre, hogy évente tíz-húsz-harminccal csökkent a háziorvosi praxisok száma országosan. Sajnos az elmúlt évben hirtelen megugrott a szám, a legnagyobb baj a gyermekorvosi részen van, ott gyakorlatilag senki nem talál utódot maga helyett

– mondta Keczéry Attila háziorvos, a MOK háziorvosi tagozatának elnöke.

Tavalyhoz képest 180-nal több az üres praxis idén májusra. A fiatal orvosok inkább kórházakban vállalnak munkát, ahol magasabb fizetést kapnak, és nem kell magukra venniük egy teljes praxis irányításának terhét. A háziorvos szerint problémás, hogy habár a kormányzat azt mondja, hogy fontos az alapellátás erősítése, mégsem ad hozzá elég pénzt. „Ha ehhez nem társul megfelelő finanszírozás, akkor az alapellátásnak nagyon rövid időn, 10 éven belül számításaink szerint országosan vége van” – fogalmazott Keczéry Attila.

Rovatok