Index Vakbarát Hírportál

Kettészakad az ország, kilenc vármegyére is kiadták a figyelmeztetést

2024. május 12., vasárnap 06:12

Vasárnap összességében sok napsütésre számíthatunk az ország legnagyobb részén, ugyanakkor a HungaroMet előrejelzése szerint kilenc vármegyére is lecsaphat a zivatar, kiadták a figyelmeztetést. A maximumok 18 és 24 fok között alakulnak.

Vasárnap az ország északkeleti felén kiderül az ég, de másutt is sok lesz a napsütés a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett. Az ország délnyugati felén elszórtan várható zápor, zivatar, majd este fokozatosan mindenhol megszűnik a csapadék.

Az északkeleti, északi szél a Dunától keletre több helyen megélénkül, északkeleten és zivatar környékén erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18–24 fok között várható, északkeleten lesz a hűvösebb.

A HungaroMet előrejelzése szerint vasárnap kilenc vármegyére is kiadták az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatar miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint vasárnap is érdemes lesz sok időt a szabadban tölteni, összességében sok napsütésre számíthatunk az ország legnagyobb részén. A hűvös reggelt követő gyors délelőtti melegedés viszont megterhelő lehet sokak számára, keringési problémák, várnyomás-ingadozás, szédülés és rosszullét is jelentkezhet.

Emellett migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság és tompaság is előfordulhat. A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet. 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok