Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt a Novák Katalin spanyolországi látogatásáról szóló bejegyzés

2024. május 12., vasárnap 17:50

Februári lemondása óta először tűnt fel nyilvánosan Novák Katalin. A volt államfő spanyolországi látogatását az Andalúziai Királyi Lovasiskola a közösségi oldalán osztotta meg pénteken. Az egykori köztársasági elnökről és Ignacio Rosales de Salamanca spanyol védelmi megbízottról több fotó is készült. A bejegyzést azonban azóta rejtélyes módon eltüntették, így a tartalom már nem elérhető.

Ahogy az Index beszámolt róla, csütörtökön Spanyolországban fotózták le Novák Katalint. A volt köztársasági elnök az Andalúziai Királyi Lovasiskolába látogatott, amiről az intézmény a Facebook-oldalán tett közzé fotókat. 

Novák Katalinnak ez volt az első nyilvános szereplése februári leköszönése óta. A lovasiskola a bejegyzésében azt írta, hogy Novák Katalin korábbi magyar államfő mellett Ignacio Rosales de Salamanca ezredes, a spanyol honvédelem andalúziai küldöttségének megbízottja is ellátogatott hozzájuk. Novák Katalinról és az ezredesről több közös fénykép is készült.

Az andalúziai lovasiskola rejtélyes módon törölte a Novák Katalinról szóló bejegyzését, így a tartalom elérhetetlenné vált.

A 24.hu felkereste a Jerez de la Fronterában található lovasiskolát, hogy megtudja, miért kellett eltávolítani a bejegyzést. A kérdésre egyelőre nem érkezett válasz.

A Novák Katalin látogatásáról készült tartalmakat nem mindenhonnan sikerült eltávolítani, így például az X-en (korább nevén Twitter) továbbra is elérhetőek a fotók.

Több millió forintos tiszteletdíjat és titkárságot is kap Novák Katalin

A kegyelmi botrány februárban robbant ki, miután kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, az elítélt pedofil V. János bűntársának. Novák Katalin döntése hatalmas vihart kavart, a kegyelmi botrány miatt Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be. Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását. 

A volt köztársasági elnök megbízatása február 26-án megszűnt, ám ennek ellenére is megilleti minden olyan ellátás, juttatás, amely a mindenkori államfőket egyaránt. Novák Katalin a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szeresét, jelenleg bruttó 5,2 millió forintot kap havonta, emellett térítésmentes egészségügyi ellátásra is jogosult. A volt államfőt egy háromfős titkárság segíti munkájában, amelynek költségeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. A korábbi államfő élete végéig jogosult meghatározott feltételekkel gépjárműhasználatra, az autót és a biztonsági gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja. A törvény alapján a köztársasági elnök azokat az ellátásokat, illetve szolgáltatásokat, amelyeket még nem igényelt, élete végéig bármikor bejelentheti. 

Rovatok