Index Vakbarát Hírportál

Az óbudai horrorház lakóinak elege lett, új módszerekkel fékeznék meg az öngyilkosságokat

2024. május 12., vasárnap 13:37

Az elmúlt két évben négy öngyilkosságot követtek el a helyiek által csak horrorházként emlegetett panelben. Legutóbb két hete egy külföldi fiatalember ugrott ki a tizenöt emeletes lakóházból. Az ott élők meg akarják akadályozni az öngyilkosságokat. Az Indexnek elmondták, hogyan fékeznék meg az elkeseredett embereket.

„A házban eddig két ember öngyilkosságát akadályoztuk meg. Egyikük nagyon zavart volt, fél órán keresztül álldogált a folyosón, mindenhová becsöngetett. Azt kérdezte, hogy pontosan mennyi az idő, először csak néztünk, vajon mit keres itt, kire vár. Egy másik szomszéd megkérdezte tőle, hogy tud-e segíteni neki bármiben. Azt válaszolta, hogy csak azzal, ha megölsz. Hívtuk is rögtön a rendőrséget, de mire kiértek, mi már régen leszedtük a korlátról. A rendőrök elvitték, de egy hét múlva egy másik közeli házból a mélybe vetette magát” – mondta az Indexnek egy Szentendrei úti tizenöt emeletes panelház egyik lakója.

Az épületet csak horrorházként emlegetik a helyiek, mert az elmúlt években többen ebben a lakóházban vetettek véget az életüknek. A panel és a környék házainak lakóit többek között arról kérdeztük, hogyan próbálják megakadályozni, hogy az elkeseredett emberek újabb öngyilkosságot követhessenek el. Legutóbb két hete következett be tragédia a tizenöt emeletes épületben.

„Leszedtük a korlátról, és elzavartuk”

Az általunk megkérdezett hölgy 1998 óta lakik a panel legfelső emeletén. Ez idő alatt csak az általa lakott szinten hét öngyilkosságot követtek el. Egy másik, szintén a házban élő idős hölgy szerint az elmúlt két és fél évben négyen ugrottak ki a tizenöt emeletes ház valamelyik emeletéről, miközben a szomszédos, szintén magas házakból is zuhantak ki emberek. Úgy véli, hogy nem lehet megakadályozni a tragédiákat.

„Egy másik öngyilkosjelöltet nem tudtuk lebeszélni róla, a férjemmel kellett leszednünk a korlátról. Nem tudjuk, hogy vele később mi történt. Remélem, még él. A lényeg, hogy ezt nem lehet így tovább hagyni és folytatni. Például egy öreg bácsi, aki itt lakik a házban, az egyik öngyilkosság idején lent beszélgetett a barátaival, sörözgettek, nyár volt, jó idő. Az volt a szerencséje, hogy épp sztoriban volt, és beljebb lépett az utcáról, úgy magyarázott, ezért nem esett rá, aki kizuhant, de így is csurom véres lett. Volt, aki a cukrászda céges autójára esett, össze is tört a kocsi. Nézze, az öngyilkosságok miatt ezt a papírt raktam ki” – mutatott egy A4-es lapra, amin a következő felirat áll:

„Figyelem! Mindenkire, aki illetéktelenül tartózkodik a folyosón, erkélyen, lépcsőházban (tehát nem az emeleten lakik), Rendőrt hívunk. A lakók”

A beszámolók szerint volt olyan, öngyilkosságra készülő ember, aki az üzenetet látva inkább lemondott a tervéről. Tapasztalataink szerint az elkeseredett emberek játszi könnyedséggel bejuthatnak a házba, a lifttel másodpercek alatt a legfelső emeletre juthatnak, ahol rendre a folyosóról nyíló erkélyről vetik le magukat. Kollégámmal öt perc alatt bejutottunk a panelbe, és senki sem kérdezte tőlünk, hogy mi járatban vagyunk, mit keresünk a legfelső szinten. A közelmúltban nemcsak „idegenek”, hanem az épületben lakó fiatal lány is ezzel a módszerrel vetett véget az életének, tavaly januárban pedig egy családapa lett öngyilkos a házban. Közel két hete egy külföldi fiatalember vetette ki magát az épület legfelső szintjéről.

Másnap csak annyit hallottam, hogy megint ugat a kutya. Gondoltam, hogy jó ég, már megint mi történik itt, és kimentem, üvöltve sírt és zokogott egy külföldi néni, egy magyar tolmács volt vele. Ő csak meg akarta nézni, hogy honnan esett ki a fia

– tette hozzá a családjával évtizedek óta ott élő nő.

Egy közeli boltos szerint senki sem tudja, hogy a külföldi miért épp ezt a panelházat szemelte ki öngyilkossága helyszínéül. „Valamiért kinézik maguknak ezt a házat az öngyilkosok, könnyen be tudnak jutni, meg állítólag azt hiszik, nem sokan járnak a környékén, hát ez nem igaz, már csak azért sem, mert az egyik esetnél az öngyilkos rázuhant egy anyukára és a csecsemőjére, akik szintén szörnyethaltak” – mondta az árus.

Összefognak a lakók

A ház lakói úgy vélik, hogy a legutóbbi eset volt az utolsó csepp a pohárban, valamit tenniük kell. A környékbelieket is aggasztják a történtek, de egy részük úgy látja, hogy nem lehet megakadályozni a tudomásuk szerint sokszor szerelmi bánatból fakadó öngyilkosságokat. A lakók szerint még az óbudai hajléktalanok – akik rossz idő esetén a lépcsőházban húzzák meg magukat – is tudják a belépéshez szükséges kódokat. A hétköznapi küzdelem része, hogy őket is kitessékeljék az épületből. A lakógyűlésen már felmerült, hogy a szomszédos ház példáját követve búcsút mondanak a kódoknak, és kizárólag proxikulcsokat fognak használni a bejutáshoz.

A legnagyobb baj, hogy bárkit beengedünk. Az itt lakó kemény magnak most lett elege, összeállunk, azt szeretnék, hogy az összes kritikus emeletet rácsozzák le, nyilván nem az első és a második emeletet. Az ötödiktől felfelé feltétlenül. A házban élő idősek valamiért nem foglalkoznak az üggyel. De egyre több a fiatal pár és diák, aki megoldást szeretne találni erre a problémára.  A kutyáim jelzik az idegeneket. Örülök, hogy önök is foglalkoznak az üggyel, mert talán a nyilvánosság ereje hatással lesz az önkormányzatra, és segítenek megoldani a helyzetet

– fogalmazott a panel legfelső emeletén lakó hölgy.

A történtekkel összefüggésben megkerestük az óbudai önkormányzatot, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. A BRFK sajtóosztályától többek között arra voltunk kíváncsiak, hogy hány öngyilkosságot követtek el az említett épületekből kiugorva.

„Elektronikus úton a BRFK Kommunikációs Osztályára érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy ilyen statisztikai kimutatással nem rendelkezünk” – állt válaszukban, de arra nem reagáltak, hogy a fővárosi rendőrség tesz-e bármilyen megelőző lépést a Szentendrei úti öngyilkosságok megfékezése érdekében, a lakók közreműködésével vagy anélkül.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(Borítókép: Óbudai „horrorház” a Szentendrei úton. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok