Index Vakbarát Hírportál

Petr Pavel: Amíg nem megy az új paksi erőmű, addig Orbán Viktor nem fordul szembe Putyinnal

2024. május 12., vasárnap 15:44

Petr Pavel cseh államfő szerint nem lehet simán békét hirdetni a háborúban, ahogy azt Orbán Viktor gondolja. Úgy véli, amíg nem megy az új paksi erőmű, addig aligha képzelhető el, hogy a magyar miniszterelnök élesen elítélje a Kreml politikáját.

Mint írtuk, Petr Pavel cseh államfő a Die Presse című osztrák napilapban szombaton megjelent interjúban elmondta, Oroszország ártani fog Európának, és nem fog megelégedni azzal, ha megszerzi Ukrajna területének egy részét.

Szerinte hosszabb konfrontáció kezdődik Európa és Oroszország között, és ez nem feltétlenül katonai jellegű szembenállás lesz. „A Szovjetunió birodalmi nagyságát akarják helyreállítani, beleértve az akkori befolyási övezetüket is, és ezt nagyon nyíltan ki is mondják. Ezért ezt komolyan kell vennünk. Fel kell készülnünk arra, hogy Oroszország nem lesz békés partnerünk” – fogalmazott Pavel.

Az interjúban a cseh államfő arról is beszélt, hogy nem ért egyet Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, valamint Peter Pellegrini szlovák államfővel abban, hogy simán békét lehetne hirdetni a háborúban – írta a hvg.hu.

Ha ugyanis elfogadjuk Moszkva feltételeit, akkor az azt jelenti, hogy egész Ukrajna orosz ellenőrzés alatt marad

– jelentette ki a cseh elnök, aki szerint ebből az következne, hogy leváltanák a demokratikusan megválasztott ukrán kormányt, és a Kreml vazallusával cserélnék fel. Úgy véli, rengeteg, főleg gazdasági érdek köti össze Magyarországot és Oroszországot, és amíg nem megy az új paksi erőmű, addig aligha képzelhető el, hogy Orbán Viktor élesen elítélje a Kreml politikáját.

Egy esetben indulhatnak meg a diplomáciai egyeztetések

A cseh államfő szerint amikor Oroszország konstruktívan viselkedik, akkor Európának is hasonlóan kell tennie. Azonban ha Oroszország az érdekeinket sérti, akkor fel kell lépnünk ellene, máskülönben az életmódunk, az értékeink kerülnek veszélybe – mondta, kiemelve, hogy szerinte Oroszország nem törekszik az együttműködésre Európával, és saját magát olyan szuperhatalomnak tekinti, amelynek joga van diktálni a játékszabályokat.

„Ha Európának ezen a részén fenn akarjuk tartani a biztonságot és a jólétet, akkor egyértelmű határokat kell szabnunk Oroszországnak. Ha ezt elmulasztjuk, az komoly bonyodalmakhoz vezethet a jövőben” – vélekedett Petr Pavel.

Elmondta azt is, hogy úgy nem lehet békét teremteni, ha elfogadják Oroszország követeléseit. A cseh államfő arra még lát némi esélyt, hogy Moszkva belátja, nem tud katonai győzelmet aratni Ukrajnában, és akkor megindulhatnak a diplomáciai egyeztetések ahelyett, hogy „értelmetlenül pazarolnák tovább az erőforrásokat és az emberéleteket”. Pavel ugyanakkor azt valószínűtlennek tartotta, hogy Ukrajna a belátható jövőben visszaszerezheti összes eddig elveszített területét.

A cseh elnök szerint senki nem vitathatja, hogy Ukrajnának a jövőben a NATO-ban van a helye, de világossá kell tenni Moszkva számára, hogy ez rá nem jelent közvetlen fenyegetést. Az ukrajnai háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok