Index Vakbarát Hírportál

Ez a három kórház a legegészségesebb Magyarországon

2024. május 13., hétfő 13:38

Debreceni, szekszárdi és egy hatvani intézmény nyerte el a Magyar Kórházszövetség „Egészségfejlesztő Kórház Díját”, amellyel az egészségügyi dolgozók és lakosság egészségtudatosságának erősítését szolgáló legjobb programokat ismerte el a szakmai szervezet.

A Magyar Kórházszövetség, partnerségben a Bethesda Gyermekkórház Prevenciós Igazgatóságával és az Egészségügyi Menedzserképző Központtal, 2023 novemberében indított el Országos Kórházi Egészségfejlesztési Programot a Belügyminisztérium szakmai támogatásával, aminek célja az egészségügyi dolgozók és a lakosság egészségtudatosságának erősítése a betegségmegelőzés érdekében. 

Ennek részeként most először került meghirdetésre nemzetközi standardok alapján pályázati rendszerben elnyerhető Egészségfejlesztő Kórház Díj a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával. A jelentkező 39 intézmény közül a Magyar Kórházszövetség Mátraházán tartott konferenciáján hirdették ki a kategóriák győzteseit. A díjazott kórházak:

Különdíjat kapott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet.

A Kórházi Egészségfejlesztési Program másik eleme az „Országos Kórházi Egészségkihívás”. A kórházi dolgozók 5 fős csapatokban jelentkezhettek az egészségüket támogató, gamifikációra épülő kihívások, feladatok teljesítésére. A 2024. március 15-én kezdődött 100 napos programra 71 intézmény 654 csapata jelentkezett 3270 dolgozóval. A résztvevők már az első hónapban több mint 6 millió percet töltöttek mérsékelt-közepes intenzitású és közel 3 millió percet magas intenzitású sporttevékenységgel.

Rákosy-Vokó Zsuzsa, a program szakmai vezetője kiemelte: a hat hónapos pilot során tudástranszferre irányuló együttműködés is kezdetét vette, amiben tíz olyan intézmény vesz részt, amelyeknél már működik egészségfejlesztési iroda. „Ezekben az intézményben a dolgozók fizikai aktivitását, rekreációs tevékenységét kedvezményes sportolási lehetőségekkel és az épületen belüli ingyenes sport- és rekreációs foglalkozásokkal segítik, amelyben a gyógytornászok és kórházi dolgozók is szerepet játszanak” – részletezte. Az alkalmazottak mentális egészségét stresszkezelési technikák elsajátítására irányuló meditációs foglalkozásokkal támogatják az intézmény falain belül pszichológus, pszichiáter szakemberek vezetésével.

Az Országos Kórházi Egészségfejlesztési Program célkitűzései között szerepel még a kórházi területen és közvetlen környezetében a dohányzás visszaszorítása, illetve  a leszokástámogatás, továbbá az egészséges étkezést támogató kórházi környezet kialakítása – ismertette a Magyar Kórházszövetség közleményben. 

Rovatok