Index Vakbarát Hírportál

Letarolta a szalagkorlátot egy kamion az M1-es autópályán

2024. május 13., hétfő 12:53

Az M1-es autópályán vasárnap hajnalban szalagkorlátnak ütközött egy kamion. A fülkében ketten utaztak, mindketten elaludhattak. Jelentős mennyiségű szalagkorlátot és rézsűt rongáltak meg. Az autópálya üzemeltetője kéréssel fordult mind a kamionosok, mind az autósok felé.

Szalagkorlátnak ütközött egy kamion vasárnap hajnalban az M1-es autópályán – derül ki a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetését és fenntartását végző MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. hétfői Facebook-bejegyzéséből.

„Gyér forgalom, száraz idő volt aznap kora reggel. Érkezik a kamion, ami egyenletes tempóban, egyenes vonalban a rézsű felé veszi az irányt, majd átszakítja a szalagkorlátot, és az árokba hajt” – írja közleményében az MKIF Zrt.

Az eset érdekessége, hogy ketten utaztak a fülkében, de nagy valószínűséggel mindketten aludhattak, és ezért nem észlelték, hogy hagyják el a pályát, csak akkor, amikor már darálták le a szalagkorlátot. Több mint 70 folyóméter szalagkorlátot és 100 négyzetméter rézsűt rongáltak meg

– közölte az eset részleteit az autópályát üzemeltető vállalat.

Kéréssel fordulnak a kamionosokhoz és az autósokhoz is

Az MKIF Zrt. a kamionosoktól azt kéri, hogy tartsák az előírt pihenőidőt, a pihenők alatt frissítsék fel magukat, valamint mindig ellenőrizzék a kamion műszaki állapotát. Így biztonságos útjuk lesz nekik is és a velük egy szakaszon haladóknak is – tették hozzá. Az adataik szerint a kamionok nagy része külföldi, a tranzitforgalom jelentős.

Az M1-es autópályán minden harmadik, az M3-ason minden ötödik jármű kamion.

Az autósoktól azt kérik, hogy fokozottan figyeljenek kamionok melletti vagy mögötti haladáskor, és tartsák a követési távolságot. Ha úgy érzik, fáradnak, a legközelebbi pihenőben álljanak meg, a sávváltást és előzést pedig egyértelműen jelezzék.

Rovatok