Index Vakbarát Hírportál

Idegméreggel mosta meg lányainak haját egy anya Ópályin, kórházba kerültek

2024. május 13., hétfő 11:33

Egy Ópályin élő nő állatoknak szánt rovarirtóval mosta meg a két és fél éves kislányának, valamint két idősebb nővérének haját. A nő hajtetvek irtására akarta használni a birkákat tartó ismerősétől kapott anyagot. A gyermekek rövid időn belül rosszul lettek, mentő szállította őket a nyíregyházi kórházba. A legkisebb lány lélegeztetésre szorult, miután a vegyszer hatására légzése akadozott, csaknem leállt. Mostanra mindannyian túl vannak az életveszélyen, azt viszont még nem tudni, hogy lesz-e maradandó agykárosodásuk.

A szomszédtól kapott idegméreggel mosta meg lányai haját egy anya Ópályin – derül ki a Tények adásából. Mind a három gyermek életveszélyes állapotban került kórházba. Az anya ellen eljárás indult, állítása szerint nem tudta, hogy az állatoknál használt vegyszer halálos lehet.

A Mátészalka melletti településen, Ópályin élő anya hajtetű irtására akarta használni a szert. A diazinon nevű rovarirtóból az anya félliternyit önthetett a gyerekek hajmosó vizébe. A vegyszert egy szomszéd ajánlotta, aki birkákat tart. Gyerekei percek múlva rosszul lettek, a legkisebb, két és fél éves kislánya hányt és elájult.

Az anyukája kimosta a haját, próbált vele lemenni a boltba, már visszafele hozta, rosszul volt a gyermek. Már hívtuk a mentősöket, rendesek voltak, jöttek egyből

– mondta Máté Gyuláné, a család egyik rokona, szomszédja. Nem sokkal később a nő 8 és 12 éves kislányának is gyorsan romlani kezdett az állapota.

„Két óra múlva jöttek a két nagyért. A nagy is hányt ugyanúgy, de már a mentősök mondták, hogy hozzák a szert, mert probléma van, a gyermekek meg vannak mérgezve!” – tette hozzá a szomszéd. „Mindhárman jellemzően hányásra, hasmenésre panaszkodtak. Helyszíni vizsgálat és terápia után a nyíregyházi kórházba szállítottuk őket” – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A veszélyes anyagot több környékbeli is használja tetűirtásra. „Nagyon sokan használják ezt a szert, viszont ez az anyuka nem tudta, hogy ez a szer ilyen, mert nagyon sokan használják, csodákra képes ez a szer” – mondta az egyik helyi.

Az anya ellen eljárás indult életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége miatt. A gyerekek életét sikerült megmenteni, de akár maradandó agykárosodásuk is lehet.

Lélegeztetni kellett a legkisebb gyereket

A három kislány már túl van az életveszélyen. A Tények információi szerint a legkisebb, két és fél éves kislányt lélegeztetve kellett a kórház intenzív osztályára vinni, ugyanis légzése akadozott, csaknem leállt, miután hányt, és elájult.

„Rendes család és tiszta család. Az anyuka nem tudott semmiről semmit, hozatta a szert, és megpróbálta tisztítani a gyerekek fejét. De hálát adunk Istennek, az orvosoknak is, hogy meggyógyították a három gyermeket, köszönöm az orvosoknak!” – mondta a család egyik rokona.

Van ez az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag, és vannak enzimek, amik ezt elbontják, hogy ne maradjon ott a két sejt közötti térben. A diazinon pedig ezt az enzimet gátolja meg, az acetilkolin nem bomlik el, ott marad és túlysúlyba kerül. Ezért az egész testre, az egész szervezetre kiterjedő tünetei vannak a mérgezésnek. Verejtékezést, görcsöket okoz, amelyek légzéskimaradáshoz vezethetnek, ami halált is okozhat  

– mondta Mayer Mátyás igazságügyi toxikológus szakértő.

A gyerekeknek sikerült megmenteni az életét, de továbbra is kórházban ápolják őket. Az anya ellen eljárás indult életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt.

Rovatok