Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek mondták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje-perben

2024. május 13., hétfő 13:11

A Veszprémi Járásbíróság kihirdette elsőfokú ítéletét az Ördög ügyvédje-perben hétfő reggel. Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció ügyvédje kérte a bíróság 2022 márciusában hozott büntetővégzésének hatályon kívül helyezését és a tárgyalás megtartását. A bírósági eljárás elindult, amelynek végén az ügyészség mindkét vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta, míg a vádlottak felmentésüket kérték.

Május 13-án, hétfő reggel kihirdette elsőfokú ítéletét a Veszprémi Járásbíróság az Ördög ügyvédje-perben. Az ügy a 2019-es önkormányzati választásokig nyúlik vissza, ami előtt pár nappal Borkai Zsoltról, Győr akkori fideszes polgármesteréről az interneten pornográf felvételek láttak napvilágot, amelyeket egy horvátországi hajóúton rögzített valaki titokban – írja a Mandiner.

Az ügy előzménye volt, hogy ismeretlenek Az ördög ügyvédje nevű blogon hozták nyilvánosságra a felvételeket. Az ügyészség azt állapította meg az ügyben indult nyomozás végén, hogy Czeglédy Csaba politikus, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció jogásza és szombathelyi önkormányzati képviselő, valamint társa álltak a háttérben (Czeglédy korábban azt állította: tudja, hogy ki áll Az ördög ügyvédje mögött, de nem ő az). 

A Fővárosi Főügyészség – Czeglédyéket kilencrendbeli, különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolva – 2021 októberében emelt vádat az ügyben. A főügyészség bírósági tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel a jogász vádlottal szemben pénzbüntetést, többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében az ügyvédet és vádlott-társát bűnösnek mondta ki 2022 márciusában. Czeglédy Csabát egymillió forintos, társát 500 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta.

Az ügyvéd pénzbírságot kapott, de az ügy másodfokon folytatódik

A jogi lehetőséggel élve Czeglédy kérte a tárgyalás megtartását. Ezzel hatályon kívül helyezték a büntetővégzést, a bírósági eljárás megindult, amelynek végén az ügyészség mindkét vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta, míg a vádlottak felmentésüket kérték. 

Czeglédy Csabát bűnsegédként elkövetett, különleges személyes adattal való visszaélés vétségében bűnösnek mondta ki a bíróság most kihirdetett ítéletében, amiért 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte.

A DK-s ügyvéd esetében a tettesi minőség megállapításáért és a büntetés súlyosításáért, társa esetében a bűnösség megállapításáért fellebbezett az ügyészség. Czeglédy fellebbezést jelentett be felmentésért. Bizonyítottság hiányában társát felmentették a vádak alól, jogi képviselője tudomásul vette az ítéletet. A fellebbezések miatt a per másodfokon folytatódik.

Rovatok