Index Vakbarát Hírportál

Donáth Anna: Nem pusztán arról van szó, hogy Orbán Viktor gesztusokat próbál tenni Peking felé

2024. május 15., szerda 09:05

Donáth Anna, a Momentum elnöke úgy látja, hogy a „magyar illiberalizmus példaként tekint Kínára, és a magyar társadalom és a magyar politika kínai típusú átszervezését tartja kívánatosnak”.

„A propagandaeszközzé silányult köztelevízió együttműködési megállapodást kötött a kínai diktatúra köztelevíziójával. Ezen együttműködés keretében az MTVA olyan »dokumentumfilmek« vetítésébe kezd, amivel tovább folytatják a magyar társadalom ideológiai átnevelését és az agymosást” – vélekedett Facebook-oldalán Donáth Anna.

A Momentum vezetője hozzátette: „Az Európai Unió egyik tagállamában az adófizetők pénzén a kínai állami propaganda termékeit, például a kínai diktátor személyi kultuszát szolgáló produkciókat tűznek műsorra. Legyünk tisztában azzal, hogy a kínai állami propaganda a nyugati, liberális értékek rendszerszintű megkérdőjelezése. A szabadság, a tolerancia, a sokszínűség és a demokrácia helyett a kollektivizmus, a tekintélytisztelet és az egypártrendszer fensőbbségét hirdeti.”

Nem pusztán arról van szó, hogy Orbán Viktor gesztusokat próbál tenni Peking felé, hanem arról, hogy a magyar illiberalizmus példaként tekint Kínára, és a magyar társadalom és a magyar politika kínai típusú átszervezését tartja kívánatosnak

– fogalmazott az európai parlamenti képviselő.

Hszi Csin-ping kínai elnök az előző hét második felében látogatott Budapestre. A felek között tizennyolc megállapodás született, amelyről itt számoltunk be.

Donáth Annával nemrég az Index is interjút készített, amely ide kattintva érhető el.

Rovatok